четвртак, 9. јануар 2014.

Kako dubinski očistiti kuću bez hemikalija

Kako dubinski očistiti kuću bez hemikalija


Često na proizvodima za čišćenje kuće možemo vidjeti razna upozorenja pa se zapitamo koliko su oni zapravo zdravi? S druge strane, kako su ljudi čistili bez tih proizvoda? I da li im postoji alternativa? Da, postoji, a najbolje od svega je to što ta alternativa nije štetna po zdravlje.

Alkoholno sirće

Alkoholno sirće može biti i čudesna tečnost za čišćenje. Možete ga koristiti da očistite gotovo sve u vašem domu.
  • U kantu sa toplom vodom dodajte oko 150 ml sirćeta te dobijenom mješavinom očistite podove (možete dodati i malo soka od limuna kako biste ublažili miris sirćeta).
  • U bocu sa rasprišivačem naspite tri dijela vode i jedan dio sirćeta te je koristite za sve “vrste” čišćenja po kući.
  • Da biste uklonili mrlje sa tepiha, na mrlju nanesite alkoholno sirće, a zatim je prekrijte preškirom. Tapkajte peškirom preko mrlje (nemojte trljati) kako bi se upila u peškir.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je odlično sredstvo za čišćenje kuhinje i kupatila. Pomiješajte je sa vodom kako biste dobili pastu i njome bezbjedno možete čistiti pločice u kupatilu ili sudoper.

Maslinovo ulje

Vjerovali ili ne, maslinovo ulje je jedno od najboljih sredstava koje možete koristiti za brisanje prašine i poliranje drvenog namještaja. Ako planirate da ga koristite za brisanje prašine, u bocu sa raspršivačem, koju ste prethodno napunili toplom vodom, dodajte kašičicu do dvije maslinovog ulja i oko 15 ml alkoholnog sirćeta. Za poliranje, dovoljno je da pomiješate jednake količine maslinovog ulja i vruće vode.

Deterdžent za pranje posuđa

Deterdženti za pranje posuđa sadrže hemikalije, ali su odnosu na druge proizvode za čišćenje daleko je blaži po naš respiratorni sistem. 

Нема коментара:

Постави коментар