недеља, 13. септембар 2015.

Ефикасни домаћи шампони за косу без КАНЦЕРОГЕНИХ ПАРАБЕНА



Досадна реклама на ТВ-у из дана у дан покушава да нам докаже да баш тај "чудо-шампон" за само недељу дана претвориће танку и неукротиву косу у невероватно лепу и бујну, која ће као магнет привлачи многе погледе пуне дивљења. Да ли је то тако? Након читања састава таквих шампона, невољно почињес да сумњАш .. Навикли смо да косу перемо шампоном и испирамо регенератором.

Направити природан шампон код куће, а при томе не оптеретити свој кућни буђет, не представља никакву велику обавезу за жене, али корист од домаћег сампона неколико пута ће надмашити већину њих купљених у продавници. Лако се припремају, а коса након прања са природним шампоном, заиста, постаје лепа, здрава и сјајна.

Природни домаћи шампони сигурно су безбедни за употребу, а коштаће вас мање од оних фабричких. У неколико једноставних корака можете их направити и сами. Ево како:
Шампон са желатином.

ЗелатинИзузетно је користан за косу, јер садрзи колаген протеина везивног ткива. Колаген је - прави "дизајнер" косе, коже, мишићног ткива и зидова крвних судова. Промешајте 1 жуманце и 1 касику јестивог зелатина. Мешајте полако, да се избегну грудвице и нанесите на влажну косу. Оставите 5-10 минута и очешљајте косу под тушем са топлом водом. Овај састав садржи много протеина, коса постаје лепа и бујна. Можете направити и концентровани раствор желатина: 1 кашика желатина са 3 кашике воде и додати јос једно жуманце.

За јаку, бујну и сјајну косу, додајте кесицу желатина у мању боцу вашег шампона. Пре сваког прања, добро промућкајте и користите на уобичајени начин.



Шампон са ражаним хлебом

Разани сампонУзмите парце ражаног хлеба и потопите га у мању количину вруће воде. Оставите десетак минута. После, ову Разан смесу нанесите на косу и дрзите 5-10 мунута. Затим темељно исперите водом. Обратите пазњу на то, да је мрвице мало теже ишчешљати из косе, тако да је најбоље, смесу процедите кроз сито. Ваши напори неће бити узалудни. Овај шампон-маска веома је користан за раст косе, повећање обима и густине косе. Такође, посебно је делотворан за масну и ретку косу. После прања овим шампоном, коса постаје чиста, мека и обимнија. Кожа главе дише, перут нестаје.





Прање суве косе са јајетом.

сампон са јајетомКада је коса сува и "крта", веома корисно је опрати са јајетом, јер јаје садржи лецитин и готово све аминокиселине, које штите косу од оштећења и отклањају перут. Обично се користи цело јаје. Жуманце и беланце треба умутити у мањој количини топле воде. Пену од јаја истрести на мокру косу и опрати је без сапуна. После, косу испрати топлом водом, а накод тога водом са сирћетом (1 кашика сирћета на 2 л воде). Веома је корисно у овом случају, испрати косу са биљним одваром (чајем), који ће дати коси невероватан сјај.



Мој омиљени, најпогоднији и најсигурнији начин прања косе је - обична сода бикарбона, која је иначе јединствена "појава" у нашим животима. Јефтина, а може да замени шампоне, гелове, освеживача и сва средства за чишћење и прање у нашим домаћинствима. Али, оно што највише изненађује - сода се користи као средство за оздрављење целог организма. Делује алкално, тако да је у раствору са водом, одлично пере косу и тело, неутралише киселине које се ослобађају кроз нашу кожу. Сода бикарбона није смо безбедна, него и веома корисна. Дакле,

Ево рецепта шампона са содом бикарбоном.

сампон са содом бикарбономЗа косу средње дужине и густине, довољна је 1 кашика соде бикарбоне. За почетак, лакше је растворити у врућој води, а затим додати хладну. Количински, укупно - 1 чаша од 200 мл. Све то направити, заправо је врло лако. Паковање соде увек држим у купатилу и треба ми мање од минута да направим овај раствор. Нанесите раствор соде и воде на влажну косу и нежно масирајте по целој дужини. Исперите. Коса се одлично испира. После тога не заборавите испрати косу још једном са "киселом" водом (на 2 л воде додајте кашику сирћета или сок од лимуна), јер постоји потреба за одржавањем киселе средине коже главе.



На другом месту- шампон са сенфом. Овај рецепт је посебно добар за масну косу.

сампон са сенфом, слачице, Узмите 1-2 кашику сенфа у праху (горушицу, слачицу у праху) и растворите у 1 литри топле воде. Нанесите на косу, измасирајте. Ако осетите пецкање - не журите да одмах испирате. Овај ефекат изазива проток крви у кожи главе и стимулише раст косе. После неколико минута исперите косу са већом количином воде.

"Сенф маска" Вам омогућава да решите основни проблем - масну косу учиниће мање масном, а суву косу ће интензивно нахранити, сем тога ова маска доприноси још већој густини косе и елиминише њен губитак. Узгред речено, оријенталне лепотице за изглед своје бујне косе захвалне искључиво "сенф маски"

Топло вам препоручујем и овај изузетно ефикасан домаћи шампон за бржи раст косе.

То су били једноставни и ефикасни рецепти домаћих шампона за косу. Постоје и други рецепти - људи перу косу и са пепелом, брашном, пивским квасцем ... Али нисам сигурна да ћете желети да то испробате на себи. Надам се да сам успела да вам покажем да је могуће опрати косу без шампона индустријске производње, који је лако заменити приступачним и безбедним природним средствима. На овај начин, не само да ћете поклонити снагу својој коси, заштитивши је од последица токсичних материја, него и учинити корист свом здрављу.

Биће ми драго ако поделите своја искуства после прања косе на природан начин са осталим читатељкама, јер се знање - дељењем умножава.

У времену када враћање природи постаје све популарније, велики број људи се одлучује да одбаци конвенционалну козметику - користе природне препарате, а прање косе се одвија без шампона. Сазнајте како.


Истина јесте да су козметички препарати препуни штетних материја, али док једни сматрају да то није толико страшно да би угрозило наше здравље, други не гледају на то тако безазлено и труде се да се врате старим начинима неге или пронађу нове.


Некада су жене прале косу (као и одећу) лукшија. Лукшија је већ заборављена реч. То је течност која се добијала тако што се пепео добијен сагоревањем дрвета попут букве или граба стављао у крпице (кесе), па је то натапане у кипућој води. Ако се правио "шампон" луг је држан врло кратко. Та течност је служила за прање косе. После је косу потребно опрати млеком или неким чајем, па финално испрати водом.

Неке жене су косу прале и јајетом - то је додуше била више као маска за косу, а медитеранске лепотице су волеле свој сапуне од маслиновог уља, растапала су их у води и са тим прале косу.

Данашњи третман
Данас неке девојке и жене припремају косу за прелазак на третман без шампона. Ради се о томе да је потребно да се коса навикне, да се у потпуности исперу остаци шампона.

У овом третману као шампон служи сода бикабона, а као балзам јабуково сирће. Сода чисти и подиже масноће и прљавштину са длаке, од корена, а сирће додаје сјај и мекоћу.

Прелазни период може бити тежак, могуће је да се коса масти више, али и наша кожа слично реагује када се прелази на третман уљима (Како да најбоље искористите природна уља за чишћење и негу коже).




Потребно је да прво пређете на нешто природно. Купите неки шампон из линије органске козметике или направите своју мешавину са течним сапуном Кастиљо (од маслиновог уља), пар кашика кокосовог уља и пар капи етеричног уља по избору - за мирис. Испирате косу јабуковим сирћетом (почните са мешавином, однос сирћета и воде нека буде 1: 5 и после на косу нанесите само мало кокосовог уља). Прочитајте и Јабуково сирће за негу и посветљење косе.

Након месец или два можете прећи на прање содом бикарбоном, ако желите да се у потпуности одрекнете шампона.

Потребна су вам етерична уља (најбоље уље чајевца) и вода, поред соде бикарбоне. У теглицу успите соду бикарбону (напуните тек 3/4). Додајте воде само онлико колико је потребно да бисте добили пасту и додајте пар капи етеричног уља (није неопходно).

Пасту наносите на мокру косу првенствено на теме, није потребно да покријете целу косу. Добро исперите - више пута.

Након тога наносите разређено јабуково сирће (најбоље уз помоћ спреј боце). Избегавајте теме и корен косе, фокусирајте се на праменове. Оставите да делује неколико минута, па добро исперите. Праменове на крају поквасите хладном водом (није обавезно).

Шта кажете? Да ли је прелазак на овакав систем прања косе претеран или вреди покушати и уштедети на куповини шампона?
Шта кажете да ревитализује косу са лековитим биљкама? Мешавину шампона можете једноставно сами направити. Прочитајте како.


Када бирате биљке за ваш шампон пазите на то који вам је тип косе. За суву косу одлични су: корен гавеза, цветови наранџе и зове, док би за масну требали користити: лимунову траву, листове јагода, кору беле врбе и поточарку. Нормалној коси погодују: маслачак, црвена детелина и раставић.

За први шампон вам требају: 2 кашике базе за израду шампона или течног биљног сапуна (или Кастиља сапуна), 1 шоља дестиловане воде, 1/4 шоље свежих лековитих, мирисних биљака или 3 кашике сушених биљка (изаберите неке које смо навели), 1 кашичица бадемовог уља, 2 капи етеричног уља по жељи.

Биљке прелијте са кључалом водом, поклопите и оставите 20-так минута. Процедите, па у течност додајте течни сапун или базу за шампоне, па онда бадемово уље, па све добро промешајте. Додајте и етерично уље, измешајте и чувајте у пластичној боци до коришћења.

За чисто органски сапун користите као базу Кастиља сапун (сапун од маслиновог уља) и то 90 мл. Поред тога треба вам: 240 мл дестиловане воде, 2 кашичице сушене коприве, 2 кашичице уситњене чисте зобене сламе, 3 кашике алое вера гела, сасвим мало јојоба уља, 15 капи етеричног уља рузмарина, 56 капи етеричног уља жалфије, 3 капи етеричног уља чајевца и 7 капи етеричног уља лаванде.


Коприве и зобену сламу прелијте кључалом водом и оставите да стоји 30 минута поклопљено. Преспите све у стаклену флашу од пола литра, па додајте етерична уља. Зачепите флашу, па је котрљајте рукама да се уља помешају са добијеним чајем. Додајте јојоба уље, па опет промешајте. Додајте и Кастиља сапун и алое веру, па опет измешајте. Процедите да одстраните коприву и зобену сламу. Течност вратите у флашу. Добијени шампон може трајати неколико месеци, а да би сте му продужили рок држите га у фрижидеру. Користите 1 кашику шампона за прање косе, а смесу промућкајте пре употребе. Пазите да смеса не доспе у очи, јер ће вас пећи.

Можете ставити и више рузмарина, јер је добар за теме и косу. Стимулише раст косе и она постаје снажнија, не пуца и спорије седи.

Имајте на уму да не би требало да користите Кастиља сапун Неразређена на коси, јер је прејак. Не користите овај шампон уколико фарбате косу, јер ћете брже изгубити боју.

Нема коментара:

Постави коментар