понедељак, 7. септембар 2015.

PIRINČANO MLEKO


Šta je pirinčano mleko?

Pirinčano mleko dobija se iz pirinča,koji je bio kuvan pa proceđen.Dobijena tečnost je zamućena i slična po izgledu drugim vrstama mleka.Bogat je ugljenim hidratima i gotovo da nema masti.Pirinčano mleko je prirodno blagog ukusa i komercijalna pirinčana mleka najčešće su začinjena sirupom ili šećerom. Pošto pirinčano mleko nije nutricionisticki izbalansirano kao kravlje mleko neki proizvodjači pirinčanog mleka mu dodaju razne vitamine i minerale poput kalcijuma.Iako je pirinčano mleko dostupno u sve većem broju prodavnica zdrave hrane prilično je lako napraviti ga kod kuće.

Sastojci:
- 1 šolja integralnog pirinča
- 2 supene kašike meda (ukoliko nisu prisutni zdravstveni problemi)
- 3 urme
- 1 štapić vanile
- 200 ml vode
Priprema:
Pirinač oprati u tri vode i potopiti 16 sati u vodi. Nakon toga sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut. Procediti kroz gazu. Sve što ostane na gazi koristiti za razne druge šejkove. Mleko može stajati 3 dana u frižideru.

**********************************************************************************************************************************

Domaće pirinčano mleko

•sastojci (za oko pola litre napitka):
200 gr kuvanog pirinča, 5 dl prokuvane i ohlađene vode, 1/2 kašičice soli, 60 gr indijskog oraha ili badema ili običnog oraha i, po želji, dve kašike slada ili smeđeg šećera i jedna kašika lanenog ulja.

•način pripreme:
Skuvajte pirinač. Najbolje je da izaberete neki kvalitetniji, na primer organski pirinač. U mikseru/blenderu par minuta izmiksajte skuvan pirinač, tako da je dobijena masa sasvim glatka i dodajte malo pirinčanog slada ili malteksa ili smeđeg šećera. Nakratko opet izmiksajte, a zatim uz mešanje polako pridodajete najmanje 5 dl vode. Dobijenu smesu procedite, i - napitak je gotov! U frižideru napitak možete čuvati do pet dana.
savet:
U pirinčano mleko možete, neposredno pre konzumacije, dodati i kašiku lanenog ulja i tako povećati njegovu hranljivu vrednost i ulepšati ukus.

*********************************************************************************************************************************

Нема коментара:

Постави коментар