среда, 16. септембар 2015.

Најздравије семенке које требате да једете сваки дан

Ораси и семенке су супер здрави и важан су додатак сваком ко брине о свом здрављу. Они имају одличан укус и  задовољавајући су за ужину и за децу и одрасле.


Они су добри за ваше целокупно здравље јер садрже протеине, влакна, витамине Б, витамин Е и многе друге минерале и антиоксиданте.

 



Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA
☎️+381184245096

JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446



Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 




Поред тога, они садрже високу количину мононезасићених масти, исте масти налазе се у маслиновом уљу. Мононезасићене масти су здраве за срце. Неки од њих су и велики извор омега-3 масних киселина.

Редовно Конзумирање ораха и семена има кључну улогу у смањењу високог холестерола, за висок крвни притисак, болести срца, код кардиоваскуларних болести, дијабетеса, гојазности, артритиса, остеопорозе, Алцхајмерове болести и деменције.

Тако је лако укључити орахе и семенке у вашу исхрану. Будите сигурни да их једете сирове за најбољу хранљиву вредност али и печени не губе много. Када су изложени топлоти током кувања, већина хранљивих квалитета су смањени. Можете их купити у заиста невероватном избору у продавници здраве хране НАТУРА КУТАК у Нишу.

Међутим, ораси имају пуно калорија и масти, немојте их јести превише. Можете додати мале количине комбинације ових ораха и семена у вашу исхрану и да уживате у свим здравственим бенефицијама.

Само 10 грама семенки и орашастих плодова дневно. 

Људи који су јели ову количину ораха дневно ће имати 17% мање шансе да умру од срчаних болести, 21% мање шансе да умру од рака и 30% мање шансе да умру од дијабетеса.


1. Бадеми


Иако многи људи сматрају бадеме врстом ораха, они су технички семе дрвета бадема. Они су беле боје, покривени танком браонкастом кожом и веома  чврстом облогом.

И слатки и горки бадеми су лако доступни на тржишту. Обично, слатки бадеми су јестиви, док горки бадеми се користе за прављење бадемовог уља.

Ови овалног облика ораси садрже влакна, протеине, калцијум, цинк, магнезијум, фосфор, калијум, бакар, гвожђе и неке витамине Б.

Такође субогати многим антиоксидантима, као што су витамин Е и селен. Поред тога, они су одличан извор здравих мононезасићених масти.

Редовно конзумирање бадема може помоћи при снижавању холестерола, побољшање кардиоваскуларног здравља, повећати снагу мозга, спречавају оштећења плода, против затвора, јачају кости и смањују ризик од дијабетеса типа 2. Бадеми су такође корисни за вашу косу и кожу.

Мала шачица бадема је све што је потребно да свакодневно једемо. Можете јести орахе у сировом или печеном облику, или можете их додати као састојак у салате, Смутије *smoothies*, супе и друга јела. Можете чак и да покушате употребити бадемово брашно, бадемово млеко и путер бадема.


2. Ланено семе


Ланено семе је доступно на тржишту у две основне боје браон и жуте или златно. Ово семе има глатку површину, сјајан и раван облик. Оно има увек пријатно сладак укус.

Главне здравствене користи ланеног семена су због богатог садржаја алфа-линоленске киселине, влакна и лигнана. Оно је такође релативно богато протеинима, витамина Б, бакар, манган, магнезијум, фосфор, цинк, селен и фитохемикалија.

Висок проценат Влакана у семену лана промовише здраво функционисање црева, потискује апетит и помаже за губитак тежине.

Ланено семе чак може помоћи ублажити симптоме предменструалног синдрома (ПМС), смањење нивоа холестерола, штити од срчаних болести, стабилизује ниво шећера у крви и смањује ризик од рака. Оно је подједнако добро за одржавање здраве коже и косе.

Препоручена Величина порције је 1 до 2 супене кашике млевеног ланеног семена два пута дневно. Млевено семе  додајте уз житарице, у овсене каше и фрапе.

Још једна популарна техника је да уградите млевено ланено семе у мафине*muffin*, колачиће или хлеб. Уверите се да пијете пуно воде кад једете ланено семе.


3. Семенке бундеве

Семенке бундеве, познате и као Пепитас су равне и асиметрично овалне. Ове тамно зелено семенке имају текстуру и сладак, кремаст,  укус.

Семенке бундеве су богате протеинима и Б витамина, као што су тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенска киселина, Б6 и фолне киселине.

Они такође садрже витамине Е, К и Ц, као и омега 3 масне киселине, влакна, цинк, манган, магнезијум, гвожђе и фосфор. Они такође садрже за здравље подржава фитостероле - Бета-ситостерол, ситостанол и авенастерол. Поред тога, они су нижи са мастима од других ораха и семена.

Редовно конзумирање ових семена помаже јачање имунитета, нижи лош холестерол, контролу шећера у крви, против анксиозности и депресије, артритиса смањују бол, подржава здравље простате, побољшати здравље срца, и смањује ризик од настанка неких врста рака. Оне такође помажу у одржавању здравих очију, косе и коже.

Можете јести шаку сушених на сунцу семенки бундеве као здраву ужину. Можете их посути на супе, салате, Смутије, са житарицама, па чак и у домаћи кефир. Поред тога, можете користити семе од бундеве у вашем печењу хлеба.


4. Ораси

Ораси су јестива језгра добијени од дрвета у рода Југланс. Технички, то је коштица јер је  облик воћа затвореног од меснатог спољашњег слоја са семена унутра.

Ораси садрже омега-3 масти и протеина, заједно са високим количинама витамина Е, многим важним витамина Б-комплекса, бакар, манган, биотин, аминокиселина, цинк, магнезијум, калцијум, калијум и селен.

У поређењу са другим , ораси садрже високу количину мононезасићене масти, првенствено полинезасићених масних киселина, као и значајну количину алфа-линоленске киселине.

Редовно конзумирање ораха може смањити ризик од рака простате и дојке, смањују висок крвни притисак, побољшавају ниво холестерола, помоћ у контроли тежине, повећање здравље мозга и против дијабетеса. Они су подједнако добри за вашу кожу и косу.


5. Семе сусама

Семенке сусама су мале, равне, овалног облика које имају хрскав укус. Оно долази у различитим бојама, као што су бела, жута, црна и црвена. Ове семенке су високо цењене за њихово уље, које  изузетно тешко ужегне и због сусамове пасте тј. тахинија.

Ове семе садрже манган, бакар, калцијум, магнезијум, гвожђе, фосфор, витамине Б (нарочито ниацин и фолата), цинк и влакана. Поред тога, они садрже две јединствене супстанце - Сесамин и сесамолин.

Они могу смањити крвни притисак и холестерол, штити од оштећења јетре, промовише здравље костију и смањује симптоме ПМС. Оно чак може спречити болести као што су артритис, астма, мигрена, остеопороза и неке врсте канцера.

Можете јести 3 кашике сусама дневно. Оно добро иде у хлеб, кекс и друге пекарске производе. Можете их посути на јела, супе, салате и још много тога. Можете чак и да направи Тахини, популарна тан алва.


6. чиа Семе

чиа семенке су мале, овалне семенке које су шарене боје са браон, сива, црна и бела. Семенке су хидрофилне и може да апсорбују до 12 пута њихове тежине када се потапају у воду или друге течности.

Ове семенке су богате витамином Ц, протеинима, гвожђем, имају калцијума, фосфора, калијума и магнезијума. Оне такође садрже влакна и омега-3 масне киселине.

Потрошња чиа семена на редовној основи може да помогне у смањењу бола у зглобовима, задржи здрав пробавни систем, помажу код губитка тежине, за повећан  енергетски подстицај, побољшавају здравље мозга, смањују депресију, боре се против артритиса и штите од дијабетеса, болести јетре и срчаних обољења.

Препоручена Величина порције је 1 до 2 кашике дневно. Не конзумирајте ово семе суво у  сировом облику. Пре него што поједете семенке, помешајте их у довољно течности да им се дозволи да се прошире тј набубре.

Можете посути натопљене чиа семенке на салатама или  Можете их додати у Смути, кашу, супе, пудинге или пецива.



7. Семе сунцокрета

Семенке сунцокрета су поклон од најлепших сунцокрета. Свака глава сунцокрета може да садржи неколико стотина јестивих семенки које имају конусни облик и глатку површину.

Семенке сунцокрета су одличан извор витамина Е, растворљивих уља, антиоксиданата. Они су такође добар извор здравих масти, влакана, магнезијума, калијума, фосфора, протеина, витамина Б, гвожђа, калцијума, цинка, фолата, селена и бакра.

Редовно конзумирање овог семена може помоћи у смањењу тежине, код астме, за висок крвни притисак, спречава мигрене, смањују ризик од срчаних и можданих удара, смирује нерве, ублажава бол, за  артритис и помаже снижавању холестерола. Поред тога,  могу помоћи у спречавању срчаних болести и рака.

Препоручена Величина порције је ¼ шоље дневно. Ове семе је укусно, има  хрскав укус. Можете их јести као здраву ужину, користите их да украшавате јела и поспите их преко топле или хладне пахуљице или салате. Можете чак и да их самељете и да направите свој сунцокретов путер.


8. Индијски орах

Индијски орах заправо није орах. Они су семенке у облику бубрега  које се налазе на дну индијских јабука, плодова са индијских дрвета.

Они су крем и беле боје са фином ипак деликатном текстуром и глатком површином. Они имају деликатно сладак укус ипак хрскав.

Ови ораси су добар извор бакра, магнезијума, цинка, биотин, калијум, фолата, гвожђа, протеина, као и витамине А, Д и Е.

Имају ниски садржај натријума и високу концентрацију олеинске киселине и влакана. Они су добар извор мононезасићених масти (здравих масти).

Неколико хранљивих материја у индијском ораху може да обезбеди енергију, води побољшању кардиоваскуларног здравља, смањује холестерол, помаже у производњи хемоглобина, ублажава дијабетес типа 2, смањују симптоме ПМС-а, и помаже у одржавању здравих очију, косе и коже.

Једите малу шаку сировог индијског ораха дневно. Можете их додати и код слатких и сланих јела. Можете чак и да их додате на пецива и фрапе.


9. Бразилски орах

Бразилски орах су технички семенке, али ми их зовемо ораси због браон боје и спољашњег омота. Ове семе долази из Bertholletia excelsa дрвета. Они развијају плод у великој љусци, која снажно подсећа на кокос. Када је исечена открива низ ораха.

Бразилски орах је један од најбогатијих извора у есенцијалном минералу који се зове селен. Они су такође богати протеинима, влакнима, витамином Е, неколико витамина Б-комплекса, магнезијума, гвожђа, бакра, ниацин, калцијума и цинка. Поред тога, они су добар извор мононезасићене масти, и они не садрже глутен протеин.

Ови ораси помажу у превенцији рака дојке и других врста рака, цирозе јетре, срчаних обољења и прераног старења.

Они такође могу да побољшају здравље кардиоваскуларног система и ублажавају тип 2 дијабетес, смањују симптоме артритиса, штити кожу од оштећења од сунца, смањују лош холестерол, и изузетни су за анемију.

Једите 1 или 2 бразилских ораха дневно. Богат, кремасти укус добро иде са комплетним асортиманом јела.


10. пињоли

Иако се користе као ораси у кулинарском свету, у ботаничком свету, пињоли (такође познати  као кедров орах) су јестиве семенке борова.

Они имају тежак, тамно браон оклоп али гранатирају са у јестива крем беле боје језгра која имају деликатан бутер и сладак укус.

Они имају витамине А, Б, Д и Е, и могу обезбедити 70 одсто дневних потреба вашег тела за аминокиселинама. Они садрже највећу количину протеина који се налазе у семенкама.

Такође су семенке са највећом концентрацијом олеинске киселине и мононезасићених масти. Поред тога, они садрже гвожђе, магнезијум, манган, калцијум, цинк, калијума и мало влакана.

Висок садржај антиоксиданаса помаже у заштити од слободних радикала. Ови ораси побољшавају здравље срца, смањују лош холестерол, штите артерије од оштећења, смањују апетит, повећавају енергију и побољшавају здравље. Они такође могу помоћи у повећању нивоа хемоглобина у крви и ослободити умор и напетост.

Они чине здраву, ниско-калоријску ужину. Препоручена доза је 2 до 3 кашике дневно. Пињоли су благог укуса и иду добро са вегетаријанском и невегетаријанском кухињом. Ови ораси могу  направити сјајан додатак печеним намирницама.

Нема коментара:

Постави коментар