петак, 25. септембар 2015.

хлеб од хељде без глутена


Хлеб од хељде данас је све чешће тражена намирница због једне веома важне чињенице - не садржи глутен! Особе које пате од симптома целијакије биће одушевљене, јер коначно могу да одахну и уживају у пециву које ће њиховом пробавном систему донети само разне бенефите, а никако проблеме.

Овај производ има изузетно леп укус, лако се вари у цревима, а оно што је најважније јесте да га веома лако припрема код куће. У питању је потпуно дијететска намирница која не гоји, а слободно могу да је конзумирају и дијабетичари. Останите са нама и сазнајте више о хељдином брашну, као и начинима на који се прави здрав хлеб од хељде без глутена.


1 Зашто је хељдино брашно здраво
1.1 Садржи ли хлеб од хељде калорије
1.2 Хлеб од хељдиног брашна рецепт
1.3 Хељдино брашно и кефир су изванредна комбинација
1.4 Где купити хељдино брашно и која је цена
Зашто је хељдино брашно здраво
Биљка хељда је позната по својим семенкама због којих је људи често поистовећују са житарицама, иако она то није. Ове бобице су богате минералима, витаминима, влакнима и протеинима, па се обично користи када се спроводи дијета са хељдом. Тада се постижу невероватни резултати, јер се за две недеље може ослабити између 7 до 10 килограма.

Најпознатији производ ове биљке јесте хељдино брашно. Оно се добија тако што се осушено зрно самеље, а на први поглед, брашно од хељде је тамније од, рецимо, пшеничног и кукурузног. Осим што је познато да је богат извор антиоксиданата, оно садржи и значајну количину витамина Б, магнезијума, фосфора и калијума.

Најчешће се у домаћинствима користи за прављење палачинки, пита, колача, сланих пецива, али и за чувени хлеб од хељде. У Русији и Пољској се вековима припрема посебна каша, коју ови народи користе као природни лек за потребе детоксикације организма и чишћења црева. Управо је хељдино брашно је један од најефикаснијих средстава за уклањање свих токсина из дигестивног система, који су главни узрочници многих болести.

Почетак пролећа и јесени периоди су током године када можемо да осећамо симптоме малаксалости, прехладе, константан умор и неиспаваност. У том случају, најбољи начин за решавање ових симптома јесте да у свој јеловник уврстите хељдино брашно, односно да спремате намирнице базиране на овом природном леку и антиоксидансу, наша прва препорука је да умесите домаћи хлеб од хељде.

Садржи ли хлеб од хељде калорије
Пораст популарности ове намирнице све је већа последњих неколико година. Хлеб од хељде потиче из Азије, мада се највише користи у земљама источне Европе, где се у народу назива Гречка. У овим крајевима се ово пециво може наћи на столу било да је реч о доручку, ручку или вечери. Нутриционисти су класификовали ову намирницу међу најздравије на свету, пре свега због бројних здравствених користи за људски организам.

направите хлеб од хељде код куће
Вероватно сте се запитали да ли хлеб од хељде гоји? Као што смо већ предочили, ово је у потпуности дијететска намирница. Наиме, једно парче овог пецива садржи свега 72 калорије, 1,05 грама масти, 2,35 грама протеина и свега 13,39 грама угљених хидрата. Све ове материје су лако сварљиве у цревима и разградиве у организму, јер обезбеђују потребну количину енергије коју ћете потрошити обављајући редовну дневне активности. Хлеб од хељде је стога посебно добар и препоручљив спортистима, а као што смо рекли у уводу овог текста, сасвим је безбедан и за особе које болују од дијабетеса.

Природни лек против целијаклије

Целијакија се у данашње време све чешће јавља код људи, обзиром да једемо пецива која су пуна глутена. У питању је беланчевина која се налази житарицама, а највише је има у пшеници, ражи и јечму. Особе које су нетолерантне на ову материју имају симптоме надутости стомака, јављају се умор и малаксалост, али често долази и до оштећења слузокоже танког црева што доводи до смањене ресорпције хране.

Све ове проблеме ћете најефикасније да решите уколико одмах престанете да конзумирате пецива која су базирана на пшеничном брашну, јер оно обилује глутеном. Идеална замена, а уједно и природан лек за ову болест, јесте хлеб од хељде. Као што смо вас већ упознали, хељдино брашно не садржи ни мало глутена, а осим тога, поправиће цревну микрофлору, поспешити обнову слузокоже танког црева и омогућити ефикаснију апсорпцију све хранљивих материја.

Хлеб од хељдиног брашна рецепт
За припрему домаћег хлеба од хељдиног брашна потребно је:

1 кесица квасца (или свеж квасац по жељи)
½ литра млаке воде
500 грама хељдиног брашна
кашичица соли
кашичица шећера
3 кашике маслиновог уља
Како се прави хлеб од хељде који не садржи глутен:

Сипајте хељдино брашно у већу посуду иу њега додајте кесицу квасца, со и шећер. Измешајте и додајте маслиново уље. Потом постепено додавати млаку воду и добро замесите да се у потпуности сједини у масу. Након тога, оставите да тесто надође око пола сата до 40 минута.

Укључите рерну на 250 степени да се угреје, ау међувремену подмазати плех и поставите тесто у њега. Ставите да се пече око 45 минута на температури од 200 степени. Савет: горњи део хлеба премажите са мало маслиновог уља како би корица била лепша и укуснија.

Направите хељдин хлеб без квасца

За оне који нису љубитељи квасца, постоји и алтернативни рецепт који ћемо поделити са вама. У овој варијанти, потребно је:

300 грама хељдиног брашна
300 грама интегралног брашна
100 грама ражаног брашна
800 мл млаке воде
1 кесица прашка за пециво
кашичица соде бикарбоне
30 мл маслиновог уља
кашичица соли
кашичица шећера
Припрема је слична као и у претходном рецепту. Брашна добро измешајте у једној посуди и затим постепено додавати наведене састоје. Оно што представља разлику код овако направљеног хлеба јесте да смеса треба да одстоји дуже, најбоље преко ноћи. Ујутру је преместите у подмазани плех за печење и ставите у рерну да се пече око 45 минута на температури од 200 степени. Честитамо, бесквасни хлеб од хељде је спреман за послужење.

Хељдино брашно и кефир су изванредна комбинација
Посебно препоручујемо кашу од хељдиног брашна и кефира, која је изврсна јер јача организам, чисти крвне судове, враћа виталност организму и елиминише умор. У земљама источне Европе се сматра својеврсним еликсиром младости, а припрема је крајње једноставна.

Потребни састојци:

1 кашика хељдиног брашна
1 шоља кефира
Сипајте кефир у шољу, а потом у њу додајте хељдино брашно и добро промешајте. Уколико желите, можете слободно да додате мало меда. Ову смесу спремајте увече и оставите је преко ноћи у фрижидеру. Ујутру поново промешајте и поједите. Ово је идеалан и здрав доручак од којег ћете бити сити и задовољићете ваше потребе до главног оброка.

Још занимљивости о хељди

Кинески научници су спровели неколико истраживања, где су дошли до сазнања да протеини којима обилује хељда снижава ниво шећера у крви. Поред тога, количина скроба који садржи ова биљка представља најбољи извор енергије за људски организам, у односу на друге намирнице попут пшенице, овса или домаћег кромпира.

Особама које имају проблема са спавањем и боловима у врату, препоручује се да замене класичне јастуке пуњене перјем или сунђерима са онима који су направљени од хељде! Тачније, у питању су љуске које остају након процеса чишћења зрна ове биљке. Јастуци од хељде су идеално решење уколико желите миран сан, јер потпуно прате линију вратног дела што омогућава природан положај и удобан и миран сан.

Где купити хељдино брашно и која је цена
Када је цена хељдиног брашна у питању, за килограм овог производа потребно је да издвојите нешто мање од 300 динара, а можете га наћи у готово свим домаћим продавницама здраве хране. Потребно је да га чувате на сувом и тамном месту, а рок употребе му је до годину дана.

Када је у питању куповни хлеб од хељде, он је доста скупљи од редовног белог и интегралног, јер кошта око 100 динара по векни. Напомињемо да је у питању пециво које садржи око 40 одсто хељдиног брашна, па вам скрећемо пажњу да обавезно проверите на паковању да ли пише да производ садржи глутен или не.

Стога вам препоручујемо да сами правите хлеб од хељде без глутена код куће, јер само тако ћете имати здрав оброк према вашим потребама.

Пошто хељдине семенке заправо нису житарице, самим тим брашно од хељде је безбедно за конзумирање за особе које пате од разних облика алергија. Као што смо вас већ упознали, посебно се препоручује хлеб од хељде онима који имају проблема са целијакијом, јер не садржи глутен. Због тога може у потпуности да буде замена за пшенично брашно у свим јелима у којима сте га до сада користили.

Нема коментара:

Постави коментар