недеља, 10. јануар 2016.

10 Далај Ламиних лекција које ће вам променити живот + Тибетански тест ЛИЧНОСТИ

У главном граду Тибета и традиционалном седиште Далај Ламе, на надморској висини од 3.600 метара, на Тибетанској висоравни, налази се његова некадашња резиденција, саграђена на врху светог брда путу - Потала

Опраштање и саосећање са свим живим бићима су два стуба учења Далај Ламе, учења која вам могу променити живот из корена ...
1. Будите пуни саосећања.
"Тема саосећања уопште нема везе са религијом; важно је знати да саосећање има везе са људскошћу и да је то, заправо, и питање опстанка човечанства", каже Далај Лама.
Савремена истраживања показују да осећаји које имамо у тренуцима саосећања с другима представљају оно исто задовољство које нас обузима и кад водимо љубав, уживамо у некој доброј храни или се опуштамо и одмарамо.
Тада се у телу догађају процеси коју су благотворни за наше здравље, смањује се стрес, срчана радња постаје правилна, имуни систем јача. Како да покажете саосећање?
Потрудите се разумете нечија осећања и емоције. Разговарајте, питајте, трудите се да схватите и поделите све кроз шта ваш саговорник пролази. Саосећање је много захтевније од љубазности, јер се сада и емотивно везујете и нудите помоћ.
Покажите саосећање према болесном пријатељу, познанику који је остао без посла, ожалошћеном рођаку, другу који се разводи, бескућнику.
2. Будите љубазни према свима и помажите им.
"Ово је моја једноставна религија. Нису ту потребни ни храмови ни компликована филозофија. Наш мозак је храм, наше срце је наш храм, а филозофија је љубазност," каже Далај Лама.
Бити љубазан и великодушан кошта нас тако мало а доноси толико среће. Након једног занимљивог истраживања до таквог закључка дошао је Мајкл Нортон са колегама са Пословне школе на Харварду. Наиме, волонтери у експерименту су могли да бирају како ће потрошити добијени новац: на себе или на друге. Показало се да су ови други били и - срећнији!
Зато, "будите великодушни кад год је то могуће. А увек је могуће", каже Далај Лама.
3. Пронађите срећу.
"Срећа је смисао живота", каже Далај Лама.
Оно што сви желе, на крају крајева, јесте да буду срећни. Далај Лама каже како нас стално бомбардују упутствима по којима морамо доста тога материјалног да поседујемо. Мали је број порука које говоре о опроштају, саосећању, стрпљењу, толеранцији, љубазности. То су вредности које треба да буду на врху листе приоритета како би човек био истински срећан.
Будите нежни према Земљи и учите на својим грешкама
"Срећа нас не чека, она произилази из нашег понашања", каже Далај Лама.
4. Пронађите унутрашњи мир.
Далај Лама саветује да свакога дана одвоје мало времена само за себе. То време треба провести у размишљању и ослобађању од беса, презира, љубоморе, умора. Уместо тога, треба пронаћи места за оптимизам, захвалност, љубав и мир. Далај Лама сматра да је истински миран ум извор среће и доброг здравља.
5. Не чините другима зло.
"Ако можете, помозите другима; ако не можете то да урадите, бар им немојте чинити зло", каже Далај Лама.
Ако почнете да лажете, оговарате и ширите ружне гласине, да малтретирате и искоришћава друге, сва та негативност ће вам се вратити као бумеранг. Ово су само примери како се другима чини зло.
6. Негујте пријатељства.
Пријатељства никада не треба потцењивати. У њих треба улагати и нежност и љубав како би се приврженост и поверење развијали. Права пријатељства се никада неће "окретати" око новца или политике. Чињеница је да занемаривање пријатељства води у усамљеност, а то је један од корака ка депресији у данашњем друштву.
7. Не дозволите технологији да управља вашим животом.
Да ли знате да Далај Лама има више од осам милиона пратилаца на друштвеној мрежи Твитер?
Иако се и сам диви предностима које пружају друштвене мреже (јер могу да истински помогну у комуникацији ...) он ипак упозорава на прекомерну употребу истих из следећих разлога:
могу заузети главно место у вашем животу - само погледајте људе у ресторанима који користе телефоне
ко је главни? Ви или технологија?
то је лоша замена за истинско пријатељство
никако не доприноси вашој саосећајности
имаћете све мање интеракције са "правим" људима
8. Не свађајте се и не препирите се, преговарајте.
"Ненасиље је дијалог, коришћење језика, људског језика. Дијалог значи компромис; поштовање права; постоји право решење за помирење. Не постоји апсолутни победник, а ни губитник, све је пола - пола. То је практично", каже Далај Лама.
Матје Ришар, десна рука Далај Ламе: Доброта није банална! Ево зашто ...
Каква год несугласица да је у питању, кључ је смирени и ненасилни дијалог. Овим путем се учи уметност компримиса, као и то шта је заправо изазвало неслагање.
9. Будите нежни према Земљи.
У циљу сопственог опстанка, дужни смо да дамо све од себе како бисмо очували нашу планету. Научимо да рециклирамо, да производимо алтернативну енергију ...
10. Учите на својим грешкама.
"Када изгубите, немојте да изгубите и поуку", каже Далај Лама.
Када нешто крене по злу, трудите се да докучите шта је био проблем. Можда сте рекли нешто погрешно, можда сте реаговали а да пре тога нисте добро размислили. Можда сте лоше нешто испланирали, или нисте ни помислили да би нешто лоше уопште могло да се деси. Зато се потрудите да из сваког неуспеха сачувате лекцију и научите нешто из ње.

********************************************************************************

Тибетански тест ЛИЧНОСТИ:

Ово је древни тибетански тест личности, за који се тврди да га је саставио сам Далај Лама, односно нека од његових ранијих инкарнација. Чак и ако то није истина, сви који су га решили кажу да погађа саму суштину и доноси срећу

Решите Далај Ламин тибетански тест личности и он ће вам испунити жељу. Све што треба да урадите јесте да одговорите на три лагана питања, а одговори ће вас сигурно изненадити.

Не постоје тачни и нетачни одговори, пошто је реч о забавном упитнику. Сазнаћете каква сте особа и који су вам прави приоритети, иако тога можда нисте ни свесни.

Пре решавања теста замислите неку конкретну жељу, а немојте унапред да гледате одговоре, јер ћете све покварити!


(1) Поређајте следећих пет животиња по реду од најдраже до најмање омиљене:

а. крава

б. тигар

ц. овца

д. коњ

е. прасе


(2) Напишите по једну реч која најбоље описује следеће животиње:

а. пас

б. мачка

ц. миш

д. кафа

е. море


(3) Сетите се некога ко вас познаје и важан вам је, а можете га повезати са једном од следећих боја. Не понављајте двапут свој одговор. Свакој боји додајте само једну особу:

а. жута

б. наранџаста

ц. црвена

д. бела

е. зелена


(4) На крају, напишите свој омиљени број и омиљени дан у недељи.

ГОТОВО?


ЕВО ТУМАЧЕЊА:




1) Овако се описују приоритети у животу:
Крава означава КАРИЈЕРУ.

Тигар означава ПОНОС.

Овца означава ЉУБАВ.

Коњ означава ПОРОДИЦУ.

Прасе означава НОВАЦ.


(2) Животиње описују ваш живот
Опис пса означава вашу личност.

Опис мачке означава личност вашег партнера.

Ппише миша означава личност ваших непријатеља.

Опис кафе означава ваше доживљај љубавног живота.

Опис мора приказује ваш начин живљења.



(3) Боје означавају
Жута: Неко кога никад не заборављате.

Наранџаста: Неко кога можете да сматрате правим пријатељем.

Црвена: Неко кога стварно волите.

Бела: Ваша сродна душа.

Зелена: Особа коју ћете памтити до краја свог живота.


(4)за омиљени број и дан у недељи не постоји објашњење

Нема коментара:

Постави коментар