уторак, 12. јануар 2016.

Научно доказано: 5 природни лекова против упале грла и прехладе - запамтите их!




Народних лекова за прехладу и грлобоља има збиља много, но посебност ових пет наведених је да су прошли строге критеријуме научних истраживања. Запамтите их ..

1. Руски напитак од рена

У чашу топле воде додајте једну кашику ренданог свежег рена, једну кашичицу меда и једну кашичицу млевених каранфилића. Промешати.

То је рецепт доктора Зимента, који каже да се ради о старом руском леку против упале грла.

"Полако га пијуцкајте и даље мешајући да се рен не слегне на дну" - саветује он. Или га употребите за испирање грла. Свакако ће деловати умирујуће и помоћи у излечењу.

2. Чај од слатког корена или сладића

Слатки корен има анестетички учинак, он умирује надражено грло и сузбија кашаљ. Активна материја у њему је глициризин, који је 50 пута слађи од шећера. Глициризин има бројне лековите ефекте на тело, што чини сладић вредном биљком за многа обољења. Но, употребљавајте га умерено јер може повисити крвни притисак.

За припрему чаја прелије пола кашичице сувог корена сладића са 1,5 дцл кључале воде, оставите поклопљено 5 минута и затим процедите и пијте.

Пијте максимално 3 шољице на дан до месец дана.

3. Сируп од лука против кашља

"Ставите 6 насјецканих главица жутог лука у посуду и додајте пола шољице меда. Кувајте полако на лаганој ватри два сата, а затим процедите. Узимајте у редовним интервалима, по могућности топло. "

Тако саветују др. Мицхаел Мурраи и др. Јосеп Пиззорно у својој књизи Енцицлопедиа оф Натурал Медицине (Енциклопедија природне медицине).

4. Средство од жалфије за испирање грла

Немачки лекари у случају упале грла и крајника често препоручују вруће средство од жалфије за испирање ждрела, каже Мицхаел Цастлеман писац књиге Тхе Хеалинг Хербс (лековите биљке).

Терапеутска корист жалфије потиче од њених адстрингених танина, каже он.

Ево Цастлеманових упутстава за припрему течности за испирање ждрела: употребите једну до две кашичице осушених листића жалфије на шоља кључале воде. Оставите да се натопи десет минута. Немојте давати медицинске дозе жалфије деци млађој од две године.

5. Лек доктора Дукеа против упале грла

Промукли сте од ларингитиса? То је упала грла коју прати сувоћа, кашаљ и бол у грлу.

Др. Сц. Јим Дуке, стручњак за биљке с медицинским својствима у Министарству пољопривреде САД-а каже да неколико врста хране садржи једињења који могу помоћи.

"Да ја имам ларингитис", каже др. Дуке "Попио бих сок од ананаса са прстохватом ђумбира, мускатног ораха, рузмарина и зелене нане те мало сладића као сладилом".

Све су то народни лекови за упалу грла са научном ваљаношћу, каже он. Могли бисте додати и тимијан и кардамон који такође делују терапеутски. Ако имате висок притисак, избегавајте слатки корен.

Нема коментара:

Постави коментар