понедељак, 4. јануар 2016.

Put oko sveta sa šoljicom čaja


Pogledajte šta biste dobili kada biste naručili šolju čaja u različitim državama širom sveta.


1. Japan

Mača je zeleni čaj u prahu iz Japana koji koristi fino mlevene i veoma kvalitetne listove zelenog čaja. Tradicionalno se koristi u japanskim ceremonijama ispijanja čaja.

2. Indija


Indija ima bogatu i raznoliku istoriju čaja, gde je tradicionalni masala chai čaj, koji se služio širom Južne Azije hiljadama godina pre industrije čaja postao pravi hit tokom britanske kolonijalne ere. Iznad je Dardžiling, čaj od belog lista, koji raste u prirodi Indije.

3. Velika Britanija

Crni čaj u Ujedinjenom Kraljevstvu se može služiti bez ili sa mlekom i/ili šećerom, a pije se nekoliko puta dnevno. Ciljajte na zlatnu boju kada dodajete mleko.

4. Turska


Turska kafa je verovatno najpoznatije toplo piće u ovoj zemlji, ali bistri čaj je popularniji, a služi se uz svaki obrok, često i između. U crni čaj se ne sipa mleko, ali se može služiti sa ili bez šećera i obično se kuva u veoma čudnoj posudi podeljenoj na dva dela.

5. Tibet


Tibetanski “po ča”, ili puter čaj, objedinjuje čaj, so i puter od jaka. Čaj se kuva nekoliko sati kako bi dobio gorak ukus, potom se u njega stavlja puter i so direktno pre serviranja.

6. Maroko


Nana se poliva zelenim čajem za ovo piće, popularno u Maroku i širom Severne Afrike.

7. Hong Kong


U Hong Kongu je popularan ledeni mlečni čaj, poznat i kao “svilena čarapa”, jer ima boju sličnu ženskom donjem vešu. Da bi se napravio, potrebno je kombinovati jaki ohlađeni crni čaj sa mlekom u pari ili kondenzovanim mlekom i služiti preko leda.

8. Tajvan


Biserni mlečni čaj, poznat i kao mehur čaj, postao je svetski fenomen, ali se njegovi koreni nalaze na Tajvanu. Može se služiti vreo ili hladan i obično preko tapioka bisera skuvanih u šećernom sirupu. U suštini, kada jednom probate mehur čaj, više nikada nećete naručivati frapućino.

9. Sjedinjene Američke Države


Zaslađeni ledeni čaj je poznati napitak američkog Juga. Obično se pravi od prokuvanog čaja Lipton i šećera, može se dodati limun ili zrnce sode bikarbone radi glatkoće.

10. Rusija


Za šolju ruskog čaja koristi se nekoliko vrsta crnog lišća koja se prokuvaju odvojeno, a potom pomešaju u šolji. Poput Turske, Rusija tradicionalno koristi posudu podeljenu na više delova, koja se naziva samovar, sa delom za vodu i delom za kuvanje čaja.

11. Pakistan


Chai nije ekskluzivan samo za Indiju. Začinjeni i kremasti masala chai je omiljeni pakistanski čaj za poslepodne, a kao osnovu možete koristiti engleski jutarnji čaj.

12. Tajland

“Ča jen” je tajlandska verzija ledenog mlečnog čaja u kojoj se kombinuju mleko i skuvana tajlandska čajna mešavina.

13. Kina

Kinezi obožavaju čaj i piju čajeve raznih ukusa i boja. Na slici možete videti “pu er” čaj od žutih listova, koji se pakuje u kutijice ili loptice, mrvi u šolju i naliva vrućom vodom.

14. Egipat

Egipat je najveći uvoznik čaja i tamo je uobičajeno piti nezaslađeni crni čaj tokom celog dana. Čaj od hibiskusa je često specijalitet na egipatskim svadbama.

15. Kenija

Kenija izvozi i koristi čaj. Zemlja proizvodi jednostavan crni čaj.

16. Argentina

Erva mate je vitaminima bogat zeleni čaj koji raste i pije se širom Južne Amerike, kao i u Portugaliji, Libanu i Siriji. Prepoznatljiv je po karakterističnom ukusu i može se služiti vreo ili hladan.

17. Južna Afrika

Biljka Roibos proizvodi bistri crveni čaj i može se naći jedino u Južnoj Africi. Obično se služi bez šećera ili mleka i ima blag i sladak ukus. Odličan je napitak pred spavanje.

18. Katar

U Kataru, jaki mlečni čaj pod nazivom karak chai je omiljen širom zemlje. Listovi crnog čaja se prokuvaju u vodi, a potom mešaju sa mlekom i šećerom i ponovo kuvaju.

19. Mauritanija

Mauritanijska verzija popularnog severnoafričkog zelenog čaja od nane ima specifičan ritual služenja. Svaka osoba dobija tri šolje, od kojih je svaka slađa od prethodne, tako da počnete sa gorkim čajem i završite sa slatkim.

20. Malezija

Malezija je usavršila čaj potreban za svaki dezert i obrok. Teh tarik je penasti crni čaj sa šećerom i mlekom koji se služi hladan. Kremasta poslastica je savršena za posle obroka ili u sredini dana.

21. Kuvajt

Tipični prepodnevni čaj u Kuvajtu znači listove crnog čaja sa kardamom i šafranom za tipično začinjeno buđenje.

Нема коментара:

Постави коментар