среда, 18. децембар 2013.

Кефир је одличан природни извор пробиотика и протеина


Кефир је  као напитак направљен ферментацијом млека уз кефир зрна . Он је настао у Русији и одликује сe кремастом текстуром , кисео укус и газирана живахност . Кефир је и даље популаран у Источној Европи , где се обично користи као састојак у пецивима , као што су кисело тесто и хлеб а често и као замена за млеко . Због своје високе нутритивне вредности , међутим , кефир се највише користи као додатак за здравље . Напомињемо да користи наведене испод важе за кефир који потиче из животињског млека . Нутритивни профил кефира направљен од биљних млека ( као што су кокосово млеко ) ће се разликовати , иако се одржава укупни здравствени допринос .

Здравствене предности

na FACEBOOK stranici KEFIRNA ZRNCA ORIGINAL

https://www.facebook.com/pages/Kefirna-ZRNCA-Original/649227848492785?ref=hl

Богата пробиотика - Према чланку  Медицинског института , Џексонвил , кефир садржи између 7-10 милијарди јединица колонија - формирање корисних бактерија . Неке од тих бактерија , као што су Леуцоностоц , Лацтобациллус Кавказу , Торула кефира и Саццхаромицес кефир , не могу се наћи у јогурту , а бактерије које кефир уноси су моћније од јогурта . Ови важни микроорганизми могу побољшати дигестивно здравље и често су корисне бактерије у нашем гастроинтестиналном систему као и спречавањем раста штетних бактерија у цревном тракту . . Осим тога , ове културе могу помоћи производњу витамина Б12 и К ( који садржи кефир )

Помаже код нетолеранције на лактозу  

Зато што је ферментисан , кефир је скоро без лактозе и због тога је користан за особе са интолеранцијом лактозе . Према студији објављеној маја 2003 у часопису Америчког Дијететског Удружења , на пример , кефир може да смањи многе од симптома повезаних са интолеранцијом лактозе , као што су абдоминална надутост , пролив и гасове . 

Добар је извор протеина

 Једна шоља кефира направљеног са  млеком садржи око 10 грама протеина , укључујући и свих осам есенцијалних амино киселина . Из тог разлога , многи бодибилдери воле да додају кефир својим  фрапеима . . Он се меша посебно добро са сирупом од меласе , хранљиви заслађивач који помаже у  Побољшавању нивоа шећера у крви - Као и млеко , кефир је ниско на лествици гликемијског индекса ( 16 ) и може да помогне да регулише количину инсулина који производи панкреас . Штавише , ниски гликемијски индекс намирнице попут кефира су повезани са осећањем засићеност и тако могу да помогну у губитку тежине јер је богат  хранљивим материјама - Иако се кефир првенствено конзумира  због својих пробиотика и протеина , такође је цењен због витамина и минерала . Једна шоља кефира , на пример , садржи 10 одсто нашег РДИ витамина А , 25 одсто наших РДИ витамина Д , 30 одсто нашег РДИ калцијума и 8 грама масти ( од којих 5 су засићене ) . Он такође садржи различите количине фосфора , гвожђа , магнезијума , мангана , калијума и бакра . Сходно томе , дугорочна потрошња кефира је повезана са побољшањем квалитета коже и косе , побољшањем кардиоваскуларног здравља и имунитета , лечењем опстипације и елиминацијом нездравих прехрамбених жеља .

Кефир или еликсир младости је ферментисани , пробиотски и пребиотски ( садржи материје које поспешују раст корисних микроорганизама ) напитак ( који се добија уз помоћ кефир зрна ) богат ензимима , препун доброћудних микроорганииама , који помажу у балансирању унутрашњег екосистема домаћина и чије редовно коришћење доводи до општег здравственог благостања .  Потиче са подручја северног Кавказа . Реч кефир настаје мешањем двеју Персијских речи , " кеф " што значи пена и " схир " што значи млеко . реч кефир у слободном преводу значи " добар осећај " . Овај назив му свакако пристаје , с обзиром на то да је кефир у сваком смислу речи " суперхрана " .



Нема коментара:

Постави коментар