уторак, 24. децембар 2013.

lekovito bilje ukratko 2. deo

 



Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA
☎️+381184245096

JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446



Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 






Маслачак
Лековити део : лист и корен

Деловање: Маслачак побољшава метаболизам, поспешује излучивање зноја, жучи и мокраће, те добро чисти крв, па се због тога може с успехом користити за лечење реуме, гихта, кожних екцема, отеклина, чирева, дебљине, помањкања апетита, лењости црева, сметњи у ради јетре и жучи, накупљања воде и шећерне болести. У пролеће је добро направити куру чишћења организма с кореном маслачка јер је тело ослобођено отровних супстанци одморније, свежије и јаче.
Припрема чаја: 1-2 кашичице корена или листа или мешавине стави се у 2 дцл вреле воде, остави да одстоји 10-15 минута, процеди и пије 2-3 шољице дневно. Додатком меда појачава се лековити учинак .

Матичњак

Лековити део : листови и горњи део биљке у цвату

Деловање: Матичњак јача и оживљава срце, чисти крв, отклања нерасположење и умирујуће делује на све унутрашње органе. Чај се препоручује за смирење, против несанице, нервне исцрпљености, против менструалних болова, код надутости, грчева у цревима, код пролива и против повраћања. Труднице могу пити чај од матичњака против главобоље, повраћања и вртоглавице.У облику облога чај помаже код очне мрене.
Припрема чаја: 1 кашичица чаја се прелије са 2 дцл кипуће воде и остави поклопљено 10 мин. Након тога се процеди и пије 3 шољице дневно заслађен са медом.


Оригано
Лековити део: зелени део стабљике у цвату
Деловање : Осим као зачин, оригано се употребљава за лечење желудачних и цревних тегоба јер делује као дезинфицијенс, поспешује излучивање пробавних сокова, зауставља крварење и пролив. Оригано се сам или у мешавинама може користити за лечење великог кашља и бронхитиса. У овом случају делотворне су и купке са ориганом. За лечење упала у усној шупљини добро је испирати или гргљати с мешавином оригана,камилице и жалфије .
Припрема чаја: 1 кашичица чаја се прелије са 2 дцл кипуће воде, остави поклопљено 10 минута, процеди, заслади са медом и пије топао чај, полако у гутљајима.
Напомена: пијење великих количина овог чаја може бити штетно, атруднице га уопште не смију пити.
Першун
Лековити део: лист и корен
Деловање: Першун олакшава пробаву хране, спречава накупљање воде у ногама, оko срца, прсној и трбушној шупљини, те лагано поспешује менструацију.
Припрема чаја: Чај од лишћа першиновог се припрема као опарак (1 кашичица першуна се стави у 2 дцл вреле воде), а чај од корена се припрема као уварак (1 кашичица корена се стави у 2 дцл хладне воде и кратко прокува). Пије се 1-2 шољице чаја дневно.
Напомена: 
Чај од першуна се не сме пити у превеликим количинама, нити предуго, а уопште га не смију пити пацијенти који имају упалне процесе у бубрезима.

Петровац - Турика
Лековити део: цела стабљика
Деловање: Чај од турице зауставља крварења и убрзава зацељивање рана, лечи пролив, поспешује лучење жучи и пробавних ензима па се може користити за лечење болести јетре и жучи, те за отварање апетита, поспешује лучење мокраће па је користан код упала мокраћних органа и код склоности стварању бубрежних каменаца. Чај од турице је добар за гргљање код упале слузокоже у усној шупљини и код промуклости.
Припрема чаја: 1 кашичица турице се прелије са 2 дцл кипуће воде, остави поклопљено 10 минута, процеди и пије незаслађено 2 пута дневно. 
Мешавина од 2 дела турице и једног дела пелина је добра за лечење жучних колика.
Пискавица - Грчко семе
Лековити део: семе
Деловање: Пискавица регулише шећер у крви, чисти дисајне и пробавне органе од нагомилане слузи, отвара апетит и лечи хемороиде. Споља у виду облога пискавица ублажава болове код гихта, неуралгије и ишијаса, лечи отечене жлезде, чиреве на кожи, отворене ране и опетоктине. Семе пискавице делује на извлачење гноја, спречава тровање крви и стварање дивљег и гњилог меса.
Припрема чаја: 1-2 кашичице млевеног семена се ставе у 2 дцл хладне воде, остави да стоји 3-4 сата, кратко прокува, процеди, заслади са медом и пије 2-3 пута дневно. Облози се слажу тако да се млевено семе помеша с малом количином воде и скува се каша која се нанесе на чисту крпу. Увек свежи облози се стављају на болно место 2-3 пута дневно.

Плућњак
Лековити део: стабљика у цвату
Деловање: Чај од плућњака помаже код свих упала дисајних путева, код кашља, промуклости, упале плућа и туберкулозе. Осим овога плућњак се може користити за лечење упала слузница желуца и пробавних органа, пролива и болести бешике. Добра мешавина за болести плућа и бронха састоји се од по 2 дела плуцњака и боквице и по 1 дела коприве и раставића .
 Припрема чаја:1-2 кашичице дроге се прелије са 2 дцл кипуће воде, остави 10 минута па процеди и пије заслађене с медом код плућних обољења или незаслађено код пролива. Незаслађен чај се може гргљати у сврху лечења упала у усној шупљини. Напомена: предуга употреба плуцњака може бити штетна . 

Подбел
Лековити део: лист
Деловање: подбел је добар лек за лечење свих дисајних обољења. Он спречава и лечи упале, помаже код промуклости, бронхитиса и бронхијалне астме, те олакшава искашљавање. Чај од подбела се може користити споља, за лечење кожних обољења (упале, отеклине, опекотине, чиреви). Добра чајна мешавина за искашљавање се може направити од једнаких делова подбела, дивизме , плућњака ибоквице . 
Припрема чаја: 2 кашичице подбела се прелију с 2 дцл кипуће воде, остави 10 минута, процеди, заслади са медом и пије два до три пута дневно

 Подубица
За лечење се користи надземни део биљке у цвету.Подубица је народни лек, пре свега за побуђивање апетита и опште јачање организма.Осим тога што је горка и што делује против млитавости стомака (органа за варење уопште) подстичући га на рад, има и ту способност да убија заразне клице, дакле, има антисептички моћ.Препоручује се код недостатка киселине, недовољне ухрањености, катара носне шупљине, хроничног бронхитиса, али и код реуматоидног артритиса, костобоље и дечјег пролива.Може се употребити и против свих грозница, код свих епидемија, где оболевају и органи за варење, у којима има бацила и трулежа, што све трује крв и болесни организам.
Припремање чаја:
Кашику суве и уситњене подубице прелити са 250 мл кључале воде, поклопљено кувати 2 минута и после 15 минута процедити.Дневно пити 3 пута по 250 мл свежег незаслађеног чаја, пре главних оброка.
Ува
Лист медвеђег грожђа је познати увин чај.  Користи се код инфекција и упала бубрега, бешике и мокраћних путева; делује као уроантисептик и побољшава излучивање мокраће.
Увин чај не треба дуго користити јер су неки од састојака токсични. Сакупљање листова медвеђег грожђа код нас је регулисано посебном уредбом.
Ува, ако се правилно користи и под оптималним околностима може да помогне у случају уринарних инфекција, поготово оних изазваних ешерихија и протеус бактеријама.
Припремање чаја и деловање
Пуну кашичицу иситњених листова прелити са шољом кључале воде, оставити отклопљено 15 минута. Пити три пута дневно.
Код хладне припреме, оставити да стоји од осам до 12 сати у хладној води и пити три пута по једну шољу дневно.
Раставић - Преслица
Лековити део: неплодна зелена стабљика
Деловање: Преслица је добро средство за лечење свих болести бубрега и мокраћних канала. Она поспешује излучивање воде из организма и добар лек је за лечење болести дисајних органа (бронхитис, туберкулоза), те за лечење чира на желуцу и фистула на дебелом цреву, а претпоставља се да дужом употребом спречава раст злоћудних тумора. Чај од преслице се препоручује за заустављање крварења нпр желуца и мокраћних канала или за смањивање преобилних менструација. Чај од преслице чист крв па се дужом употребом могу лечити различите кожне болести. Преслица је добра и за испирање зубног меса, упаљених очних капака, рана и екцема.
Припрема чаја: 1 кашичица чаја се стави у 2 дцл хладне воде, прокува око 1 мин. остави да одстоји неколико минута, процеди и пије незаслађен 2-3 пута дневно, у гутљајима.
Напомена: Ако се чај пије због плућних болести онда на 2 дцл воде треба ставити 3 кашичице раставића.
Гујино семе
Лековити део:  зреле семенке
Лековито деловање: семе сикавице наводи се као изврстан природни лек код болести жучи и јетре, нарочито код отеклих јетре, упале јетре (хепатитис, цироза), код болести слезине, жутице, код кашља и грчева услед жучних каменаца и код шећерне болести, за јачање и побољшање апетита. 
 Припрема чаја:  1 пуна кашичица дроге за 1 шољицу, а пије се 2-3 шољице током дана незаслађено и у гутљајима или се узме 1 кашичица фино стуцаног семена 4-5 пута дневно, након чега се залије с нешто воде.

Русомача - Хоћу-нећу
Лековити део: стабљика у цвату
Деловање: русомача сужава крвне судове па се користи за заустављање свих врста крварења (крварења унутрашњих органа, крварења из носа, прејака менструација, спољне ране које крваре јако). Сличан учинак русомача има и на зидове црева па поспешује перисталтику и пражњење.Осим овога чај од русомаче уравнотежује крвоток, па се може препоручити свима који имају проблема са притиском било да се ради о високом или ниском крвном притиску.

Припрема чаја: 2 кашичице русомаче се прелију с 2 дцл кипуће воде, остави се поклопљено 5 минута, процеди и пије 2 пута дневно. Чај треба попити незаслађен и топао.
Рузмарин
Лековити део : лист
Деловање: Рузмарин шири крвне судове и на тај начин побољшава циркулацију па се може користити за лечење ниског притиска. Овај ефекат такође помаже код слабости пробаве, тромог желуца, недовољне опскрбе удова крвљу и бљедоћа. Чај од рузмарина побољшава функције јетре и жучи, а купке од рузмарина помажу код реуме и гихта.
Припрема чаја: 1 кашичица чаја се прелије са 2 дцл кипуће воде, остави поклопљено 10 минута, процеди и пије 2 пута дневно.
Напомена: Чај се не сме користити кроз дужи временски период, нити у количинама које су веће од дневно препоручених. Купке с додатком рузмарина није добро користити пре спавања јер оне побуђују организам .


 Сена
Лековити део: лист
Деловање: Листови сене су најпоузданије и најделотворније средство за чишћење црева. 
Припрема чаја: 1-2 кашичице сениног лишћа се прелије са 2 дцл кипуће воде, остави 10 минута, процеди и пије увече пре спавања. Деловање почиње након 6-8 сати. Ако се чај припрема хладним поступком тј намакањем у хладној води кроз 24 часа изостаје честа нуспојава топлог чаја, а то су грчеви у цревима.
Напомена: Трајна употреба сене као и других средстава за чишћење црева може бити штетна. Труднице и деца не смеју пити овај чај.
Шипак
Лековити део: плод

Деловање: Шипак ја веома богат витамином Ц па је препоручљиво пити његов чај код умора и малаксалости, те за јачање опште отпорности организма. Због високог садржаја воћних киселина чај на природан и нешкодљив начин подстиче излучивање урина па га могу пити сви они који су склони стварању камена у бубрегу и сви они који желе прочистити крв и мокраћне путеве.

Припрема чаја: 1 кашичица шипка се куха 10 минута у 2 дцл воде, након тога чај се процеди и пије више пута кроз дан. Осим за лечење сипков чај се може пити и свакодневно као средство против жеђи и за освежење.

 Тимијан
Деловање: Тимијан делује дезинфекционо и ублажава грчеве, па се може користити за лечење обољења дисајних органа и за ублажавање пробавних тегоба. Тако се овај чај пије код кашља, бронхитиса, бронхијалне астме, слабе пробаве, појаве трулог врења у желуцу или цревима, те код пролива. Осим овога тимијан ублажава менструалне болове и главобољу, лечи акне и нечисту кожу, помаже код реуме и гихта, те јача слабе живце. У свим овим случајевима помажу и купки од тимијана, а код промуклости и болова у грлу добро ће доћи гргљање с чајем од тимијана.Тимијан се користи и као зачин. 
Добра чајна мешавина за стомачне тегобе састоји се од два дела тимијана и по једног дела кумина , нане и кичице, а добра мешавина против кашља садржи два дела тимијана и по један део коренајагорчевине , аниса и подбела .
Припрема чаја: 1 кашичица тимијана се прелије са 2 дцл воде, закипи и процеди.Чај се пије 2-3 пута дневно, заслађен са медом код кашља и незаслађен у осталим случајевима.Напомена: превелике количине тимијана могу изазвати појачан рад штитне жлезде
Трава ива
Лековити део: стабљика у цвату
Деловање: Трава ива се може употребити као чај за јачање у случајевима кад је организам исцрпљен болешћу, стресом или физичким напорима. Још се користи код желудачних тегоба и болести јетре и жучи. 
Добра мешавина за јачање организма и лечење желудачних тегоба састоји се од једнаких делова траве иве, кичице и линцуре , а у лечењу жучних потешкоћа помоћи ће мешавина од једнаких делова траве иве, метвице , росопаса и зелени водопије .
Припрема чаја: 3 кашичице дроге се прелију с 5 дцл хладне воде, чај одстоји 8 сати, затим се закипи, остави поклопљен до охлађења и попије 2-3 пута кроз дан, незаслађен, пре јела.

Црни чај - Руски чај

Лековити део: осушени, ферментисани млади листови
Деловање: Руски чај је пре свега средство за уживање. Осим овог он делује као стимуланс и диуретик 
(поспешује излучивање урина).
 Због садржаја теина пијење овог чаја може ублажити главобољу и мигрену, а због тресловина помаже у заустављању пролива.
Припрема чаја: Половина кашичице чаја се прелије са 2 дцл кипуће воде, кратко пусти да одстоји, процеди и пије.
Напомена: 
Ако се припрема чај за децу, онда се у 2 дцл кипуће воде стави само прстохват чаја, остави тек толико да се вода обоји и процеди
Зелени чај
Многа научна истраживања су потврдила да лековитост ове биљке произилази од обиља минералних соли које крепе и враћају снагу. Поред тога флуор из зеленог чаја штити од каријеса, док га калијум чини одличним средством за избацивање течности из организма. Зелени чај обилује и антиоксидансима, витаминима, а нарочито витамином Е, који успорава старење и има  антиканцерогене особине. Новија истраживања су потврдила да зелени чај има антиканцерогене особине, да помаже у случају кардиоваскуларних обољења, а препоручује се и као превенција за остеопорозу. Зелени чај се показао као опробано средство за јачање имунитета (посебно ефикасан у случају инфекција) и, за разлику од црног који има више теина, не делује раздражујуће.

Нема коментара:

Постави коментар