понедељак, 9. децембар 2013.

Saveti naših baka koji štede vreme i novac

Saveti naših baka koji štede vreme i novac

Neke stare mudrosti ne može pobediti ni najnovija tehnologija, zato pročitajte savete baka koji će vam sigurno pomoći u kuvanju.
1. Da bi keks ostao što duže svež, poslušajte bakin savet i na dno posude stavite malo papira.

2. Ako vam se u slaniku stvaraju grudvice, ubacite nekoliko zrna pirinča, jer će upiti vlagu.

3. Da biste s prstiju skinuli fleke od čišćenja voća (poput višanja), natrljajte ih oguljenim krompirom ili ih operite u sirćetu. 
4. Hleb će duže ostati svež ako u kesicu stavite malo celera. Nije poznato zašto hleb ostaje svežiji uz celer, ali ovo provereno deluje. 

5. Da bi zelena salata ostala što duže sveža, umotajte je u papirni ubrus, pa je onda stavite u frižider.

6. Ako vam se dogodi da supa, paprikaš ili neko drugo kuvano jelo ima previše masnoće, to možete rešiti kockom leda. Stavite je u supu i masnoća će se okupiti oko nje, pa ćete je lakše izvaditi kašikom.
7. Iako se ne preporučuje da se više puta koristi isto ujle za kuvanje, ponekad nemamo izbora. U tom slučaju u njemu prvo propržite malo đumbira, jer će on pokupiti sve mirise i ukuse od prethodnog kuvanja.
8. Ako vam se događa da mleko postane kiselo pre isteka roka, to možete sprečiti tako što ćete usuti malo soli.
9. Voda koja se prvo prokuva pa ohladi brže će se smrznuti nego voda direktno iz slavine. To je korisna informacija ako imate neko slavlje i ponestane vam leda.

Slavni kuvari mogu vam pokazati kako da napravite fantastičnu pastu ili ukusan kolač, ali prave kuhinjske mudrosti najčešće ćete čuti od majke ili bake.
Njima se služe upravo i vrhunski kuvari, pa vam otkrivamo male tajne, neke ste možda već čuli, ali korisno je opet podsjetiti se.
ŠEĆER, SO, RIŽA: Ako već koristite šećer, onda je bolje da se opredelite za onaj smeđi. Kako bi smeđi šećer uvek bio mekan, u posudu u kojoj ga držite ubacite jabuku ili komadić hleba. Kako bi ostao svež, možete ga držati i u frižideru. Što se tiče soli, kako biste sprečili njeno stvrdnjavanje, u nju ubacite nekoliko zrna riže. Pored toga, u rižu uvek možete ubaciti lovorov list te ćete na taj način sprečiti pojavu buba u njoj. Isti trik možete primeniti kod testenine i brašna.
SIR: Tvrdi sirevi koji su omotani voskom vrlo se brzo stvrdnjavaju nakon što uklonite voštani omotač. Da biste to sprečili, sve što treba da uradite je da sir premažete slojem maslaca. Sir se neće stvrdnuti i zadrža će svoj ukus.
POVRĆE: Održavanje svežine povrća može biti izuzetno težak posao. Srećom, postoji nekoliko malih tajni koje vam mogu pomoći u tome. Primera radi, ako povrće držite u ladicama u frižideru, na dno ladice stavite papirne ubruse, jer će oni pokupiti vlagu. Takođe, umotajte sveže šampinjone ili pecurke u papirne ubruse i slobodno ih ubacite u frižider. Ako, uprkos najboljim naporima, vaša sargarepa, celer, rotkvice i drugo povrće postaje smežurano, narežite sveži krompir, ubacite ga u ledenu vodu i nakon toga ubacite povrće. Ono će ponovo postati hrskavo i ukusno.
MED: Verovatno ste imali slučaj kada vam se med kristalizovao. Ako već niste znali, med nije kvarljiv te nema potrebe da ga bacate. Ukoliko se med kristalizuje, teglu s medom ubacite u vrelu vodu na nekoliko minuta (postupak ćete možda morati ponavljati nekoliko puta uzastopno). Izmešajte med nakon što ga izvadite iz vode.
ZAČINSKO BILJE: Ako volite začinsko bilje, ali nikada nemate priliku da ga iskoristite pre nego uvene, nema potrebe za očajavanjem. Dovoljno je da ga zaledite. Sve što je potrebno uraditi je da dobro operete začinsko bilje, stavite ga u vrećice za zamrzivač i ubacite u zamrzivač.
ZAGOREO TIGANJ: Poprskajte ga sodom bikarbonom razmućenom u vodi i pustite da odstoji nekoliko sati. Bikarbona će odvojiti zagorele ostatke hrane, čak i zagorelo mleko.
JAJA: Umesto da bacite jaja jer ne možete da pogodite da li su pokvarena, ubacite ih nežno u posudu s vodom. Dobra jaja potonu, pokvarena plutaju.
SUPA: Kada presolite supu, ogulite krompir i ubacite ga. On će pokupiti sav višak soli. 

Нема коментара:

Постави коментар