среда, 25. децембар 2013.

Биље за ублажавање бола


Највероватније сте доживели озбиљан бол у неком тренутку у вашем животу . Хронични бол посебно може бити непријатан и изазвати бесане ноћи . Бол траје најмање 6 месеци погађа око 50 до 80 милиона одраслих у  и кошта више од 100 милијарди долара у здравственим трошковима .

                               Биље за ублажавање бола


Било да су хронични или акутни , благи или тешки , болови могу бити симптом нешто озбиљнијег обољења . Више пута игноришући бол може довести до више проблема са смртним последицама које утичу на имунитет као и функцију јетре и бубрега .

Ослањање на заједничким лековима за улањање болова попут ибупрофена  може да изазове више проблема у вашем буџету и у другим областима вашег тела . Наставак зависности од лекова није јефтин , а такође ставља вас у позицију већег ризика од нежељених ефеката као што су гастроинтестиналног и уништење јетре .

Насупрот томе , Вама ће бити драго да чујете да постоји неколико биљака које сви сматрају корисним за уклањање болова природним путем : Природа је обезбедила  начине борбе против бола. Било да  смањи упалу или да стимулише механизам исцељења мозга .

Топ 10 биље за ублажавање бола

ђумбир

Разговарајте о проналажењу лекова против болова  прво у вашој кухињи ! Антиинфламаторна биљка коју користе Кинези од давнина , ђумбир отклања бол изазван артритисом , главобоље , менструалне грчеве мишића и бол . Анти - инфламаторна својства ђумбира су широко призната.  Показује своју ефикасност у односу на друге анти -инфламаторних лекова попут аспирина .Ђумбир се може директно применити на захваћену површину или пијуцкати као сируп или чај , посебно током прохладног времена . Његов корен се може кувати и пити или удахне када се примењује у топлим купкама .

Ђавоља канџа

Ова Јужноафрички биљка заиста има  својства када је у питању бол у куковима или коленима. Истраживање сугерише да може да смањи бол повезан са остео - артритисом за чак 25 одсто , значајно побољшање мобилности у року од неколико недеља .
Још једна студија 2007 је пронашла да је одличан аналгетик. Анти - инфламаторне карактеристике канџе ђавола могу помоћи да се смањи употреба лекова међу 60% учесника оболелих од леђа , врат и реуматских болова само после 8 недеља коришћења канџа ђавола .


Бела врба

Ако постоји" најстарији " кућни лек против бола вероватно ће бити бела врба која је коришћена од 500 пне у Кини . То је познато средство да се ублажи бол леђа и остео - артритиса.
Доступан у екстрактима чаја или као сува биљка, бела врба садржи супстанцу - ацетилсалицилна киселина - користи се за аспирин . Тако имитира лековитости аспирина у постепеном начину, али може да доведе до мање  споредних ефеката  од аспирина .

куркума

Још једна биљка лако доступна , јер се исти зачин може наћи у карију . Куркума , са активним једињењем, куркумин , је моћан лек због своје способности да  побољша циркулацију крви и смањи згрушавање . Дакле , то се обично користи када имате дуготрајне болове у леђима, угануће , модрице , упаљене зглобове , или код решавања дигестивних проблема .

валеријана

Овај исти биљни корен који служи за умирење је такође природни аналгетик због своје способности да смири нервни систем . Сходно томе , поред отклањања несанице , напетости и анксиозности ,  може смањити осетљивост нерава да пренесу бол . Валеријана се такође може узети као чај или као додатак у капима.

Иако ове биљке не могу бити тако брзе у деловању код типичних болова , оне раде свој посао сигурније и са дуготрајнијим резултатима .

Заједно са холистичким приступом , као што су комбиновање биљних третмана са здравом исхраном и вежбама можете да помогнете вашем телу да третирате не само симптоме, већ и узрок за бол - слободан , активан начин живота .

Сладић ( Глициррхиза глабра )

Ова биљка је вероватно један од најпопуларнијих природних третмана за бол . Сладић је богат Глициризином. Једињење које је познато да блокира и ублажи инфламацију . Он такође помаже у спречавању појаве нежељених ефеката кортизола као што су анксиозност и замор .

Када се узима , Сладић делује као природни кортикостероид у телу који спречава упалу . Он такође помаже у смањењу нивоа слободних радикала на месту инфламације , као и у спречавању производње ензима који промовишу упалу . Сладић је такође одлична биљка за лечење бола у грлу , међутим, не препоручује се особама са дијагнозом хипертензије .

Осим тога , сладић помаже у лечењу упале и болове изазваних чиром на желуцу. Добар је за  гастритис , екцем , бронхитис , артритис , бол у грлу и горушицу . Он такође функционише смањењем упале повезане са чиром на желуцу . Он стимулише производњу муцина који штити слузокожу дигестивног тракта од споредних ефеката желудачне киселине .

Изузетно је повољан за особе у климаксу и против опадања косе.

Оригано ( Ориганум вулгаре ссп . Хиртум )

Ако имате болове  оригано је дефинитивно једна од најбољих биљака коју морате узети у вашу свакодневну исхрану . Овај моћни афродизијак је познат по својим анти - грчевитим , антиинфламаторним и аналгетичким својствима . У ствари , садржи 32 анти - инфламаторних једињења .  Оригано је такође добар извор разних здравствених хранљивих материја које укључују гвожђе , бакар, калијум, калцијум, ниацин , манган, цинк и витамине Е, Ц и А.

Од почетка 5. века , оригано је широко коришћен од стране медитеранских култура у лечењу дијареје , болова у стомаку и других здравствених тегоба . Верује се да је ова биљка  способна за ублажавање болова које трпе људи са ишијасаом , бол у зглобовима , грчење мишића , болови у леђима и других хроничних болести.

Коморач ( Фоеницулум вулгаре )

 Препоручује се женама које пате од менструалних грчева , ова снажна биљка је познато да садржи 27 антиспазмодик и 16 аналгетик хемикалије .  Долази из породице першуна и шаргарепе , коморач се често користи као састојак за кување . Кроз време , истраживачи су открили да је ова биљка  у стању да лечи широк спектар болести због својих антиспасмодиц својстава . Ови услови укључују гихт и грчеве. За жене са менструалним грчевима  ова својства коморача ће помоћи у опуштању мишића тела, посебно оних који се налазе у материци . [ 15 ]

Када се користи као облог , морач чини одличан третман за упале капака , и коњунктивитис . Када се користи као уље  помаже у ублажавању реуматских и болова у мишићима .

Каранфилић ( Сизигиум ароматицум )

Ова биљка је веома популарана за кућни третман  зубобоље . У ствари каранфилић је познат по својим анти - инфламаторним и антибактеријским својставима .

Он нуди много олакшања за људе који пате од болних десни и зуба . Одличан извор магнезијума , влакана , калцијума , мангана и витамина К и Ц , каранфилић је такође богат еугенол једињењима за које се зна да су ефикасна у смањењу упале , ослобађању бола и убијању бактерија . Такође , еугенол је научно доказано  ефикасан у инхибицији и производњи ензима који изазивају многа од инфламаторних стања . Према неким лекарима помаже у смањењу упале , борби против бактеријске инфекције , као и свакога бола .

Осим тога , истраживање открива да око 60-90 %  каранфилића се састоји од еугенола као антисептика. Антифунгалне и анестетичке особине каранфилића су такође изражене.

Чичак ( Арцтицум минус или Арцтиум лаппа )

Сматра се једним од најбољих начина за смањење болова. Може да се узима кроз храну и суплементе који садрже есенцијалне масне киселине . То чини Чичак једним од најбољих  биљака прозив болова доступних данас . Биљка садржи  уља , стерола и танине који делују као моћни анти - инфламаторни агенси .

Долазећи као лек чичак се користи у лечењу широког спектра здравствених услова . У ствари , то је веома цењена биљка за лечење гихта , артритиса , реуматизма и других инфламаторних стања .  Чичак је такође користан у смањењу бола код отицања зглобова .


Нема коментара:

Постави коментар