уторак, 24. децембар 2013.

lekovito bilje ukratko 1. deo

 



Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA
☎️+381184245096

JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446



Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 




HAHA – Метвица
Лековити део: лист

Деловање: Чај од метвице подстиче стварање и лучење жучи разређене па помаже код тегоба изазваних жучним каменцима. Осим овога метвица ублажава грчеве глатких мишића, смирује подражај на повраћање, смирује лупање срца и уклања срчане тешкоће изазване надимањем желуца.
Припрема чаја: 1 кашичица чаја се стави у 2 дцл кипуће воде, након 5-10 мин. се процеди и пије 2-3 пута дневно.
Напомена: Након 8-12 дана пијења чаја треба направити паузу од 8 дана.Након тога се опет може пити, ако се укаже потреба за њим.

Невен 
Лековити део: цвет

Деловање : Споља, у облику облога невен се користи за зацељивање рана и лечење злоћудних чирева. Чај од невена помаже код болести желуца и црева, те код водене болести и крвавог мокрења.
Припрема чаја: Било да се чај пије или се користи за облоге припрема се тако да се 1 кашичица невена прелије са 2 дцл кипуће воде, остави поклопљено 10 мин. и процеди. Пију се 3-4 шољице незаслађеног чаја кроз дан

 Анђелика
Лековити део: корен

Деловање: Чај од анђелике је добар за лечење желудачних и цревних тегоба као што су надимање, упале и помањкање апетита. Осим овога поспешује излучивање жучи и мокраће, а користи се и за лечење кашља, те као благи спазмолитик (средство против грчева глатких мишића).Чајна мешавина од по два дела анђелике и иђирота , те по једног дијела матичњака и јагодеолакшава желудачне тегобе узроковане нервном напетошћу.
Припрема чаја: 2 кашичице анђелике се ставе у 2 дцл хладне воде, чај се закипи и пусти да врије 2 минуте, остави да одстоји ван шпорета још два минута, процеди и пије незаслађен у гутљајима 2-3 пута дневно

Анис
Лековити део: семе

Деловање: Анис се користи као зачин, а осим тога је добро средство против надимања и ветрова. Такодер јача желудац, помаже код штуцања и подригивања, те олакшава искашљавање. Дојиље које пију чај од аниса сам или у мешавини са кумином и коморачом имају више млека, а дојенчад мање пати од колика.

Припрема цаја: 1 кашичица здробљеног семена се прелије са 2 дцл кипуће воде, остави поклопљено 10 минута, затим процеди и пије. Код кашља се чај слади с медом и пије 2-3 пута дневно, а код пробавних тегоба пије се незаслађен чај по потреби 2-5 шољица дневно.
 Бели слез
Лековити део : корен и лист
Деловање: Бели слез помаже у лечењу болести дисајних органа као што су кашаљ, велики кашаљ, бронхитис и упала плућа. Осим овог чај од белог слеза је добар код болести мокраћне и дигестивног система (упале, проливи). Може се користити и за испирање усне дупље, те капати у нос у сврху влажења слузнице, отапања сухог секрета и лакшег дисања нарочито код мале деце.
Припрема: 2 кашичице сљезовог корена или листа се намачу 2 сата у 2,5 дцл хладне воде. Након тога чај се процеди и пије. Ако се чај пије због обољења дисајних органа добро га је засладити с медом, а ако се пије због пролива или упале црева пије се незаслађен.
Бреза 
Лековити део : лист
Деловање: Лист брезе поспешује излучивање 5-6 пута веће количине урина од просечног.Осим воде бреза поспешује излучивање мокраћне киселине и. Због наведеног овим чајем се лечи накупљање воде у организму, упале бубрега и бешике, сметње у оптоку крви, обољења јетре, гихт, реума, жучни и бубрежни каменци и шећерна болест. Купељи од лишћа брезе уз чај за чишћење крви помажу код кожних обољења (свраб, лишајеви, кожне нечистоће).
Припрема чаја: 1 кашичица чаја се прелије са 2 дцл кипуће воде и остави поклопљено 5-10 мин. Процеди и пије незаслађено у гутљајима 2-3 шољице дневно. Мешавина брезе, кркавине и коприве у једнаким омјерима помаже код гихта и реуматизма. Мешавина брезе, пирике, цестославице и водопије у једнаким омјерима помаже код појаве песка и каменаца. Напомена: Чај од брезе нема неповољног деловања, али га свеједно не треба изабрати за стални чај јер постоји пуно других лековитих биљака .

  Валериана
Лековити део: корен
Деловање: Одољен се користи код нервне напетости, исцрпљености и несанице. Препоручује се женама које пате од климактеријских тегоба и свима онима које муче честе главобоље. Добар је код грчева, повраћања и других пробавних тегоба које настају као последица стреса или нервозе.
Припрема чаја: 1-2 кашичице корена се стави у 2 дцл хладне воде, остави да одстоји 8 сати или кратко прокува па процеди и пије топао чај 2-3 пута дневно.

Напомена: Након 2-3 у току пијења чаја од валеријане треба направити паузу од недељу дана, а након тога се опет може пити уколико постоји потреба за њим.
Орах
Лековит део: лист
Деловање: Листови ораха су богати танинима па се користе за заустављање пролива и за лечење упаљених слузница желуца и црева, слузокоже у устима, упаљених десни и ждрела. Овај чај је прикладан за лечење најразличитијих кожних обољења (акне, екцеми, промрзлине), а може имати унутрашњу и спољну примену, у виду купки. Седећим купкама од ораховог лишћа се могу лечити хемороиди.
Припрема чаја: 1-2 кашичице ораховог лишћа се стави у 2 дцл хладне воде, закипи и куха 3-5 минута, затим процеди и пије 2-3 пута дневно. За гргљање, испирање или купке чај од ораха се може мјешати са чајем од камилице.
Напомена: код особа са осетљивим желуцем танини из ораха мору изазвати слабост и повраћање .
  Верониkа- Разгон
Лековити део : цела стабљика
Деловање: вероника је биљка за лечење рана, она јача организам, поспешује мокрење и знојење па је добро средство за чишћење крви, за лечење желуца, плућа, јетре, слезине, бубрега и бешике. Чајне куре помажу код свраба коже.
Припрема чаја: Пола кашичице чаја се прелије са 2 дцл кипуће воде и остави да одстоји 5-10 мин. Затим се чај процеди, зависно о намени заслади или не и пије 2-3 шољице дневно. 
Код болести дисајних органа добра је мешавина од два дела веронике и по једног дела плућњака , дивизме и боквице . За болести јетре измјешају се по два дела разгона и корена маслачка и по један део водопије и лазаркиње . Добра чајна мешавина за свраб и екцеме је од два дела разгона и по једног дела базге ,маћухице и листова ораха .
Чичак
Лековити део : корен
Деловање: Корен чичка делује противотровно, поспешује излучивање мокраће и зноја, па се често налази у саставу мешавина за чишћење организма. Осим овога он помаже у регулацији рада јетре и жучи, а користан је и у мешавинама за дијабетичаре.Купке од корена чичка помажу код мокрих кожних лишајева и чирева, а гргљање помаже код приштавих и испуцалих усана. Корен чичка јача корен косе и подстиче циркулацију, па се може употребити за лечење претераног опадања косе, било да се користи споља или изнутра.
Припрема чаја: 1 кашичица корена се стави у 2 дцл хладне воде, остави тако 5 сати, затим кратко прокува и процеди па пије 2-3 пута дневно или се употребљава у виду облога.

 Вирак 
Лековити део : стабљика у цвату

Деловање: Вирак помаже код климактеријских тегоба, прејаке менструације, желудачних и цревних тешкоћа, те код кашља. Он је добро средство за тзв. пролећне и јесење куре чишћења организма, а у мешавини с маћухицама употребљава се за лечење акни. Чај од вирка се може користити за испирање усне дупље са упаљеном слузницом, гнојних рана, влажних екцема, упаљених очију, те за испирање вагине код белог прања.
Припрема чаја: 2 кашичице вирка се стави у 2 дцл хладне воде, закипи, остави на топлом 10-15 минута, процеди и пије 1-3 шољице дневно.

Боквица

у народу је позната као: жиловлак. Боквица се првенствено употребљава за лечење дисајних органа, код јаког кашља, плућне астме и туберкулозе плућа.Боквица је добар чистач крви, желуца и плућа. Боквица је добра за све оне који имају мало крви (или им је она лоша), слаба плућа и слабе бубреге, осип на кожи, лишајеве, кашљу или пате од промуклости. Чај од боквице је добар код обољења јетре и бешике као и код бронхитиса, плућне и бронхијалне астме. Чај од боквице се припрема на следећи начин: 
 у хладној води додати једну пуну малу кашику шећера и кришку лимуна, потом загревати све док не проључа (баци четри-пет кључа) потом уклонити и оставити да одстоји пар минута. Чај од боквице пити топао у гутљајима.
 Гавез

Лековити део: поданак

 Деловање:Облози од гавеза помажу у лечењу рана, чирева, коштаних прелома, уганућа, ишчашења, натегнутих тетива и мишића. У свим овим случајевима нестају отеклине, крвни подливи и болови. Облози се сложе тако да се млевени корен помеша се мало кипуће воде у кашасту масу која се стави на платно, па на болно место.Могуће је припремити облоге и од течности у којој је прокуван корен.Облози се стављају 3-4 пута дневно.Чај од гавеза кад се пије, помаже код чирева на желуцу и дванаестопалачном цреву, бронхитиса, болести плућа, пролива, венских обољења, реуме и гихта. За лечење чира на желуцу добра је мешавина од 2 дела гавеза и по једног дела невена и ТРОСКОТ .Припрема чаја : 2 кашичице гавеза се прелију с 2 дцл воде, чај се закипи и остави да одстоји 15 минута, након тога се процеди и пије незаслађен 2-3 пута дневно.


Глог
Лековити део: цветни вршци с листовима

Деловање: Глог јача и регулише рад срца, он нормализује притисак, помаже код оштећења срчаног мишића у старости, код упале срчаног мишића, код зачепљења крвних судова те код нервозних срчаних сметњи.

Припрема чаја: Узима се једна кашичица чаја и прелије са 2 дцл кипуће воде, остави поклопљено 5-10 мин, процеди и пије 2-3 пута дневно заслађено с медом.
 Жалфија
Лековити део: лист
Деловање: Жалфија има снажно антисептичко деловање па се може користити у облику инхалација за лечење прехлада и упала синуса.Гргљањем с чајем од жалфије успешно се лече упале грла, крајника и слузокоже усне дупље, те зауставља крварење десни. Она смањује излучивање зноја па се користи за лечење ноћног знојења код туберкулозних болесника, чисти крв, поспешује излучивање слузи из органа за дисање и из желуца. Веома је добра против упала црева, желуца, јетре и жучи те мокраћних путева. Жалфија повољно утиче на измену материја па се препоручује код реуматизма, гихта и нервозних стања.
Припрема чаја: 1 кашичица жалфије се стави у 2 дцл кипуће воде, пусти да проври 1 минут, поклопљено одстоји 3 минуте, процеди и пије 2-3 пута дневно, незаслађено. За испирање се чај сложи тако да се 1 кашичица жалфије прелије с 2 дцл кипуће воде, одстоји 3 минуте, процеди и млаки чај користи по потреби. Чај од жалфије се може користити и као додатак купкама за лечење кожних обољења.
Водопија
Лековити део: корен и стабљика у цвату
Деловање: Корен водопије је због великог садржаја инулина (шећер који не оптерећује крв глукозом), погодан за исхрану и лечење дијабетичара. Осим инулина и корен и стабљика садрже горке лековите материје, па се могу користити за лечење болести јетре и жучи, код тегоба са слезином, за чишћење крви и за избацивање прекомерне слузи. Због поспешења свих телесних функција водопија се с успехом може користити и за лечење хипохондрије.
Припрема чаја: 1-2 кашичице стабљике или корена се стави у 2 дцл хладне воде, чај се кува док не проври, процеди и пије 2-3 пута дневно.
 Ивањско цвеће
Лековити део: стабљика у цвату
Деловање: Ивањско цвеће поспешује излучивање воде из организма, па се користи за лечење болести бубрега и бешике, те код појаве отока око глежњева услед дужег стајања. Може се користити и за лечење упала желуца и црева, те извана код кожних болести (ране које тешко зацељују, лишајеви, екцеми, кожне нечистоће).
Припрема чаја: 2 кашичице дроге прелити са 2 дцл хладне воде, закипити и пустити да куха 2 минуте. Кад се чај охлади, процеди се и пије или користи за испирање. Може се пити 2-3 пута дневно.

Златница
Лековити део: стабљика у цвату

Деловање: Златница је врло добро средство за лечење упала мокраћне бешике и бубрега. Она поспешује излучивање воде, помаже код болног мокрења и ноћног мокрења. Сама или у мешавинама, залтница лечи јетрена оболења, помаже код астме и великог кашља, а будући да чисти крв може се употребити за лечење кожних обољења, реуме и гихта.
Припрема чаја: 1-2 кашичице златнице се ставе у 2 дцл хладне воде, чај се закипи, остави 2 минуте, процеди и пије 3 пута дневно.
 Иђирот
Лековити део : поданак
Деловање: Поданак иђирота пре свега лечи упале желуца и црева, јача желудац троми, отвара апетит, поспешује излучивање мокраће и жучи, убрзава циркулацију и побољшава слабокрвност. 
Купке с иђирота поспешују менструацију, те помажу код слабе циркулације и промрзлина. Испирање усне дупље са овим чајем јача зубно месо. 
Чај од иђирота се не сме пити код пролива.
Припрема чаја : 1 кашичица иђирота се стави намакати у 2 дцл хладне воде кроз 8 сати или се прелије кључалом водом и процеди након 5 минута. Пију се 2 шољице чаја дневно.
Имела
Лековити део: мање гранчице са листовима
Деловање: Имела повећава размену материја у организму и појачава рад жлезда у пробавном тракту па помаже код затвора, надимања и осећаја пуноће. Осим овог чај од имеле помаже код атеросклерозе и оштећења срца условљеног старошћу, нормализује крвни притисак, побољшава циркулацију, зауставља крварења и смањује лучење хормона штитне жлезде. Код ноћног мокрења, белог цвета и отечене материце редовно пијење чаја такође користи. 
Купке од имеле се препоручују код хладних ногу због лоше циркулације, проширених вена, промрзлина и чирева на потколеници.
Припрема чаја: 1-2 кашичице имеле се стави намакати у 2 дцл хладне воде кроз 6-8 сати. Након тога се чај процеди и пије хладан и незаслађен. Могу се пити 2-3 шољице чаја дневно.
 Јагода
Лековити део: лист
Деловање: Чај од листова шумске јагоде поспешује излучивање мокраће и стеже. Због тога се препоручује онима који имају каменце или песак у бубрезима, код пролива, за заустављање крварења и за лечење упаљених слузница, код хемороида и код болести јетре. Осим овога листови шумске јагоде уз листове купине ималине , те плућњак чине добру мешавину за чишћење крви, ау мешавини с лазаркиње препоручује се реконвалесцентима јер јача организам.
Припрема чаја: 2 кашичице сувих листова прелијемо са 2 дцл кипуће воде, оставите 15 минута и процедимо.Чај се може пити 3 пута дневно или се млак користи за испирање или гргљање.
Камилица
Лековити део: цвет
Деловање: Камилица има снажмо противупално деловање, па се користи за лечење свих упала на кожи и слузницама. Она још поседује и спазмолитско деловање тј смирује грчеве, па се може употребити за лечење болести желуца, црева, јетре, жући, бубрега и бешике, које прати појава болова у тим органима.Камилица помаже и код раздражњивости, преосетљивости, неуралгије, несанице, немира и преморености. У свим овим случајевима осим пијења чаја помоћи ће и влажни облози или купке од камилице. Уварак од камилице може се користити и као клистир.
Припрема чаја: Једна кашичица чаја се прелије са 2 дцл кипуће воде, остави покривено 10-15 минута, процеди и пије 2-3 пута дневно. Код болести желуца или дванаестопалачног чај од камилице треба пити полако у гутљајима. За примпреми купке потребно је 500 грама камилице која се стави у 5 литара воде, узавре, остави поклопљено 10-15 минута и на крају процеди у каду.
 Кантарион
Лековити део : цела биљка у цвату
Деловање: Чај од кантариона је добар лек за упале плућа и желуца, главобоље, нервне слабости, неурозно срчане болести, несанице и ноћно мокрење.Осим овог кантарион чисти крв и помаже код грчева у материци, упале материце и менструалних тегоба.Примењен споља овај чај је најбољи лек за ране јер умирује болове и стеже па убрзава зацељивање.
 Припрема чаја: Кашичица чаја се прелије са 2 дцл вреле воде и остави поклопљено 5 мин.Чај се пије топао иу гутљајима ујутро на таште и увече пре спавања.
 Кантарионово уље, уље кантариона - Олеум хиперици 

Деловање: Уље кантариона убрзава зацељивање рана и опекотина, помаже код повреда мишића, излива крви и отеклина, те лечи чиреве, приштеве и хемороиде. Оно је добро за негу нечисте, испуцале, суве и љускаве коже. Може се користити и за масажу против болова код гихта, реуме и ишчашења. Начин примене: Више пута дневно премазати ране, оштећену кожу или хемороиде, а против болова се добро утрља у болно место.
Напомена: Уље кантариона може изазвати реакције фотосензибилизације па се за време његове примене не треба излагати сунцу.
Хибискус
Лековити део: цвет
Деловање: Цвет хибискуса је богат воћним киселинама, па је његов чај киселкаст и освежавајући напитак који је здрав и гаси жеђ, а остим тога делује као благо средство за чишћење црева и бубрега. У чајним мешавинама хибискус је коригенс јер лепо изгледа, има добар укус и црвенкасто обоји чај.
Припрема чаја : 1 кашичица хибискуса се прелије са 2 дцл кипуће воде, остави 5 минута, процеди и пије.
 Коморач
Лековити део: семе
Деловање: Семе коморача уклања надутост и ветрове, смирује грчеве и поспешује лучење жлезда пробавног тракта. Чај од коморача је најсигурније средство за ублажавање дојеначких колика, а могу га пити и дојиље јер поспешује лучење млека. Коморач поспешује излучивање разређене слузи па се може користити и за лечење болести дисајних органа. Он је такође добар за чишћење организма од штетних материја, за поспешење менструације и за испирање очију у сврху јачања вида. Семе од коморача убрзава сазревање чирева ако се на њих стави топло. 
Припрема чаја: 1 кашичица здробљених семенки се прелије са 2 дцл кипуће воде, остави да одстоји 5-10 минута затим процеди и пије 2-3 пута дневно. Ако се чај пије због пробавних тегоба, пије се незаслађен, а ако се њиме лече болести дисајних органа добро га је засладити медом.
Коприва
Лековити део: лист и корен
Деловање: Лист коприве чисти крв, поспешује размену материја у организму и лечи болести мокраћних канала. Осим овог чај од коприве је добар лек против малокрвности, јача отпорност организма према разним болестима, а помаже иу регулацији шећера у крви. 
Чај од корена коприве се користи споља код проблема с прекомерним испадањем косе и прхутање власишта.
Припрема чаја: 2 кашичице листа од коприве се прелије са 2 дцл кипуће воде, остави поклопљено 10 мин.процеди и пије 2-3 шољице дневно незаслађено или заслађено медом. 
Чај од корена се припрема тако да се кашичица корена прелије са 2 дцл хладне воде, кратко прокува, охлади, процеди и користи за испирање.
 Коријандер
Лековити део : семе
Деловање: Коријандер као и остали плодови лековитих штитарки (кумин, коморач, анис) користи се као зачин и често се налази у саставу чајева против надимања и грчева у желуцу и цревима.Осим овога он се може користити иу мешавинама за чишћење крви, против кашља и за лечење болести јетре. У овим мешавинама коријандар коригује укус и повећава лековитост. Добра мешавина против надимања и осећаја пуноће може се направити од два дела кумина и по једног дела коморача ,аниса и коријандера.
Припрема чаја: 1-2 кашичице здробљеног семена се прелије са 2 дцл кипуће воде, остави поклопљено 10 минута, процеди и пије незаслађено, 2-3 пута дневно.
Кумин
Лековити део: семе
Деловање: Семе кумина делује тако да смањује надутост, поспешује пробаву, јача желудац, поспешује излучивање урина, отклања задах из уста, поспешује менструацију и ублажава грчеве, те поспешује излучивање млека код дојиља.
Припрема чаја: 1 кашичица кумина се кратко прокува у 2 дцл, остави поклопљено 10 минута, процеди и пије 2-3 шољице дневно, полако у гутљајима.


 Кукурузна свила
Лековити део: женски цветови смештени у пазуху доњих листова
Деловање: Кукурузна свила је одлично средство за излучивање воде. Због тога се може користити за лечење упала бубрега и бешике, едема, бубрежних каменаца, болесног задржавања мокраће, ноћног мокрења, реуме и гихта. Кукурузна свила је добро и нешкодљиво средство за мршављење.
Припрема чаја: Кашичица добро осушене дроге се стави у 2 дцл вреле воде, остави неколико минута, процеди и пије незаслађено по једну велику кашику чаја свака 2-3 сата.

Ланено семе
Лековити део : зрело семе

Деловање: Ланено семе је добро средство за чишћење и лечење упала и грчева у цревима. У облику кашастих топлих облога ланено семе делује противупално и смирује болове па се може користити код опекотина, чирева, гихта и реуме.
Припрема чаја: 1 велика кашика семена се стави у 2 дцл хладне воде, кратко прокува, остави 10 мин. да стоји, процеди и попије топао чај.
 Лаванда
Лековити део: цвет
Деловање : Лаванда помаже код мигрене, несвестице, несанице, вртоглавице и навале крви у главу. Она смањује надутост и ублажава грчеве, поспешује излучивање мокраће, поспешује менструацију, поспешује рад јетре и слезине, а корисна је и код реуме и гихта, те код пролива. У свим овим случајевима чај се може пити, а могу се слагати и купке од лаванде. 
Мешавина од лаванде, кантариона , цветова јагорчевине и одољена добра је против несанице.
Припрема чаја: 2 кашичице лаванде се прелију с 2 дцл кипуће воде, након 5-10 минута чај се процеди и пије 2-3 пута дневно, заслађено са медом, ако се пије за умирење живаца и незаслађено, ако се пије код жучних и цревних тегоба.
Мајчина душица
Лековити део: листови, цветови и зелени део стабљике

Деловање: Биљка отапа и олакшава избацивање слузи, а има и дезинфекционо дејство. Због тога је нарочито погодна за лечење болести дисајних органа. Добри резултати се постижу иу лечењу болести желуца и живаца. У комбинацији са копривом служи за лечење малокрвности. Купке с мајчином душицом су добре за јачање удова и за освежење.
Припрема чаја: 1 кашичица чаја се прелије са 2 дцл кипуће воде, остави поклопљено 10 мин. Након тога се чај процеди и пије 2-3 пута дневно незаслађен или заслађен са медом.



Нема коментара:

Постави коментар