недеља, 15. децембар 2013.

Uticaj hrane na zdravlje

Uticaj hrane na zdravlje


Primera lekovitog dejstva hrane je bezbroj, ali zahtevaju naš angažman, prikupljanje novih informacija i planiranje ishrane.
uticaj_hrane_na_zensko_zdravlje_1.jpg
Zdravlje je u našim rukama. Koliko puta ste čuli tu rečenicu? I koliko puta niste poverovali? Danas su nam dostupni rezultati mnogih istraživanja o tome šta je dobro za zdravlje i kako sami na njega možemo da utičemo, ali mnogi od nas teško prate te smernice. Brzina, odavno stvorene loše navike, neinformisanost, a ponekada i nemarnost često stoje na putu između nas i zdravlja. Međutim  nema sumnje, na zdravlje možemo da utičemo već ovog trenutka, i to ulaskom u kuhinju i biranjem namirnica prema glikemijskom sastavu i aktivnim sastojcima.
"Najnovija istraživanja pokazuju da se osnove našeg zdravlja stvaraju već u utrobi majke i zavise od toga šta ona jede. Zatim, dodatno se oblikuju u tinejdžerskom uzrastu, a to se posebno odnosi na devojke, kojima je danas važnije da imaju socijalno prihvaćenu figuru nego zdravlje. Njihov način ishrane se više ne kreira u porodici kao nekad, već su vođene time kako one žele da izgledaju. Zato smatram da zdravu i istovremeno savremenu i modernu ishranu u kojoj se jela lako i brzo pripremaju treba oblikovati u ranim adolescentskim godinama", objašnjavaju doktori, ali upozoravaju da nikada nije kasno da krenemo tim putem. Jednim od najvećih problema u ishrani danas smatra nagle redukcijske dijete u kojima nedostaju važni nutrijenti i koje izazivaju mnoge poremećaje, od hormonalne neravnoteže do opstipacije i gubitka kalcijuma iz kostiju, o čemu smo uglavnom neinformisani.
"Ne postoji idealna težina. Idealnih tela je onoliko koliko je i nas. Nema univerzalne dijete koja bi nam svima odgovarala. Težinu treba gubiti sporije, ali sigurnije. Najsigurniji redukcijski program je onaj koji se bazira na niskom glikemijskom indeksu. Primenom GI-ja, odnosno biranjem namirnica iz kojih se šećer lagano otpušta u krv, nećemo samo gubiti na težini već i očuvati zdravlje jer na taj način možemo da sprečimo, čak i saniramo već nastala stanja i bolesti", kaže sdvaki nama poznati kupac zdrave hrane i otkriva kako u svojoj ishrani i sam primenjuje "zakon" niskog glikemijskog indeksa. Ne povoditi se trendovima i nikada neće biti žena manekenskih proporcija jer joj to nije cilj. Važniji su joj, kaže, zdravlje, visoka energija i elasticitet kože, koji se naglim dijetama takođe gubi, nego zamišljene mere koje nam nameće okolina.

Нема коментара:

Постави коментар