четвртак, 5. децембар 2013.

OVAS LEGENDA I Mit. Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - -- tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI

 Ovas, ili Zob i pahuljice koje možete naći u svakom boljem marketu racunajuci i nasu prodavnicu zdrave hrane "Natura kutak" najbolji je izbor za skidanje kilograma i zdravlje u isto vreme. Guglajući o tome, pre nego što sam proverila, naišla sam na mnogo neverovatnih stvari, a deo toga prenosim i vama... 

Ostali nazivi: ovas, oves, pir, pitoma, silj, siljevina, usjevna zob. 
Porodica: Gramineae.(trave). 
OPIS: Zob ima mnogo kalijumovih soli, skroba i šećera. Iz oljuštenih zrna dobijaju se zobene pahuljice, zobena kaša i zobeno brašno. Sve je to lako probavljiva hrana za decu i bolesnike. Oljušten zob i danas se koristi za dobijanje zobene sluzi kojoj je svrha da pokuša zameniti želudačnu i crevnu sluz. Za čovekovu ishranu zob postaje vrlo važna biljka pošto ima veliku hranjivu vrijednost i veoma mnogo masti, po količini belančevina zob je najhranjivija žitarica. Samonikle vrste su A. sterilis i A. barbata, koje su ujedno i korovne biljke. Zob je biljka koja se ubraja u porodicu trava. Njen sadržaj visokovrednih materija koji se sastoji od: joda, hlora, fosfora, magnezijuma, kalijuma, mangana, cinka, bakra, niacina, biotina, te vitamina. Odlične su zobene pahuljice, koje se prelivaju vrelim mlekom ili supom, i jedu u kombinaciji sa drugim namirnicama. Preporuka je da se zob kuva 2-5 minuta, jer se u ovom intervalu ne gubi ništa od njene hranljive vrednosti, a postaje lako probavljiva. 
U slučajevima šećerne bolesti, zob se pokazala kao vrlo uspešna. Redovnim uzimanjem zobi u ishrani, zapravo zobenom kurom koju treba provoditi duže vreme, dolazi do opadanja šećera u krvi. 


 



Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA KUTAK

JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446



Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 




Napomena: nikada ne odlevajte vodu u kojoj ste kuvali zob! U njoj se nalaze mnoge važne materije. 


Lekoviti delovi biljke: za lek koristi se seme - zrno i slama za vreme žetve i neposredno pre žetve. 
Lekovito delovanje: zob je neobično važna u dijetalnoj ishrani bolesnika. U sebi sadrži sve važnije vitamine i minerale. Koristi se za lečenje malokrvnosti, raznih kataralnih upala probavnih organa, a deluje na regeneraciju celokupnog organizma. Kupke pripremljene od zobene slame veoma su korisne u bolestima bubrega, bubrežnih kamenaca i gihta, zatim kod svih reumatičnih poteškoća, kod kostobolje, kočenja svih vrsta te kod bolesne jetre, žuči.. Zob je dobro koristiti u ishrani jer potpomaže stvaranje krvi, jača zube i kosti, podstiče rad mozga, rast kod dece i jačanje mišićne mase kod odraslih. Zbog lakoće sa kojom se probavlja, zob se preporučuje obolelima na želucu, a isto tako i osobama sa bronhijalnim smetnjama. Slaboj deci i iscrpljenim osobama uopće, zob se preporučuje: treba da je uzimaju svakog dana, u obliku kaše ili drugačije. 
Zbog jednostrane prehrane zobenim pahuljicama može doći do nestašice vitamina D!, što pogoduje rahitisu , te treba obratiti pažnju na to kod dojenčadi i male dece. 
Ako zrno zobi dobro skuvamo, od njih ćemo dobiti onu snagu koja se krije u njima. Poznato je da zob konjima daje snagu. Indijski doktori još i sada upotrebljavaju uvarke običnih zrna zobi ( ovas ), u kurama koje se primjenjuju radi odvikavanja od opojnih droga. Tako se zob počela ponegde i upotrebljavati kod odvikavanja od pušenja
Broj popušenih cigareta se bitno smanjuje kad se počne jesti ekstrakt zobi, a delotvornost se oseća još mesec-dva nakon prestanka uzimanja leka. 
Zrna zoba ne upotrebljavaju se izvana; kao dodatak za kupke pri obolenju zglobova ili reumatizma upotrebljava se zobena slama, uglavnom zbog kremične kiseline. Zobena slama inače deluje kao preslica ali mnogo slabije. Prednost joj je što je jeftina. Za neke ženske bolesti upotrebljava se kao kupka u sedećem položaju. 
Jedna šoljica zobi( porcija kuvane zobene kaše) ili šoljica i po zobenih pahuljica sadrže 88 kcal i 4 g masnoće, te smanjuju holesterol za 5%. 
Jedini lek i prvo i osnovno pravilo kod celijakije je bezglutenska dijeta koja traje cijeli život. To znači da se iz prehrane izbacuju sve namirnice koje u sebi sadrže žitarice: pšenicu, raž, ječam. Najnovija istraživanja pokazuju da zob nije štetna za obolele od celijakije. 
Osobe alergične na mleko i mlečne proizvode, te vegetarijanci mogu zobene pahuljice preliti sojinim, pirincanim ili ječmenim mlekom. 
Konzumiranje celih žitarica, prema nekim istraživanjima još je nedovoljno, pa je usvajanje novih prehrambenih navika za doručak dobar početak za to. Svi zajedno, od male dece, adolescenata, ljudi u srednjoj i trećoj dobi, mogu biti samo na dobiti, jer su cele žitarice izvrstan izvor biljnih vlakana i rezistentna skroba, a ujedno i dobar način unosa proteina biljnog porekla. Žitarice, poput zoba, palente,pirinca, ječma i heljde bogate su vitaminima, uključujući vitamine B grupe, vitamin E, te mineralima - gvozdjem, magnezijumom, selenom i cinkom. Celovite žitarice bogate su važnim nutrientima i fitohemijskim sastojcima koji promovisu zdravlje, te pomažu u prevenciji mnogih bolesti. 
Osobama koje su izložene intelektualnom naporu takođe će odgovarati namirnice niskog glikemijskog indeksa, jer će ih vremenski duze činiti energičnijima. Zobene pahuljice su najdragocjenije - najhranjivije jelo za iscrpljene ljude. 
RECEPTI: 
Čaj od oljuštenih zrna upotrebljava se kod bolesti želuca, creva i pluća, a oblozi od zobene kaše stavljaju se na čireve. 
Pripremanje zoba za ishranu je zaista jednostavno: u hladnoj vodi 6-8 puta operemo litar zoba, a zatim ga u 2 litre vode kuvamo toliko dugo dok se ne smanji na pola, a u uvarak umešamo 2 kašike meda i ostavimo da još neko vreme vri. 
Takav napitak od zrna zoba daje snagu, a to delovanje zasnovano je na  kiselini koja podstiče izmenu materija i jača vezivno tkivo i deluje kao tonik. U zobu postoji indol-alkaloid koji smiruje ( kao sedativ), i pomaže da lakše zaspimo. Doduše, već se dugo zna za to umirujuće delovanje zoba odnosno ekstrakta cvetova i cele sveže biljke, ali su mišljenja različita. 
Kupka u sedećem položaju dobro deluje kod bolesti koje uzrokuje 
giht. Bubrege i kamence lečio je Kneipp kupkama uz dodatak zobene slame. Zob smanjuje šećer u krvi ,a isto tako i hleb od celog zrna.  Zob je dakle vrlo važna u dijetalnom lečenju šećerne bolesti, uklanja otrovne stvari iz tela, bistri duh i obnavlja organizam. Sadrži sve vitamine iz grupe «B».
Kod povećane jetre dolazi u obzir kupka od zobene slame.
Za osobe koje žele izgubiti na telesnoj težini, kao i za one s kardio-vaskularnim bolestima  dobre su žitarice niskog glikemijskog indeksa. Zob, koja ima glikemijski indeks 42 (245 g kuvana s vodom), je idealna i za dijabetičare.
Dobar izbor za njih je i prepečeni hljeb s grožđem, jabuka, nekoliko visanja i narandzin sok od 1/2 vode i 1/2 soka.
Čaj od još zelene slame hrana je za živce, bolesne bubrege, besiku i reumu. Imamo li hladne noge, pomoći će kupelj od zobove slame.
Vruća, gusta kaša od zoba stavlja se na čireve da dozriju. Poznati su slučajevi kada je zob delovala kod padavice i pomagala ljudima kod odvikavanja od morfija.
Od zoba sami možete napraviti odličan lek za živce: nekoliko tek dozrelih stabljika zoba treba samleti ili na drugi način usitniti, dobivenu zelenu kašu treba preliti toplom vodom i ostaviti da odstoji oko 2 minute, ocediti i zasladiti medom, ovako pripremljen napitak ubrzo će smiriti živce.
Može se pripremiti  i koristiti kao čaj protiv katara, kašlja, grozničavih stanja. Iako ne deluje tako kao sveža biljka, ipak se ubraja među vrlo dobre prirodne lekove.
Za dobar i zdrav doručak : 30 g zobenih pahuljica, voće po izboru, jedan nemasan jogurt, kafenu kasiku semenke golice, semenki po izboru i 110 ml sojinog ili kravljeg mleka. Zobene pahuljice prelijete mlekom, dodajte voće, jogurt i semenke.
Homeopatija upotrebljava izvrstan lek za živce iz soka zelene zoba pod imenom «Avena sativa», što je ustvari i latinski naziv za zob.
Lek se dobija iz zgnječenog soka zobenih stabljika u cvatu, a uzima se u kapljicama. Posebno za decu i osetljive ljude izvanredan je lek za živce.
Sa ekstraktom korena ginsenga («Ginsavena») pouzdano krepi živce.
Zob je najdelotvorniji dok cveta, u zrnu ima mlečnog soka; ko se leči zobenim napitkom, otklanja neuroze i tegobe izazvane obolenjem želuca i probavnog trakta.
Zdrava namirnica koju su naši stari često koristili u prehrani i lečenju bolesti bila je zob - tonik za živce koji usto i jača telo. Zob je jedan od najboljih lekova za oporavak živčanog sistema, a koristio se u lečenju  malaksalosti i živčane iscrpljenosti. Opuštajuće osobine zobi dokazuje i tradicionalni recept za ljude koji pate od nesanice: treba spavati na madracu napunjenim zobenim ljuskama. Budući da je lako probavljiva zob je pogodna tokom hroničnih bolesti ili oporavka.


 Zobena kaša sa začinima, šećerom, limunom ili vinom prastaro je jelo za bolesne i starije osobe.

 Na glasu je i kao sredstvo za lečenje neplodnosti i impotencije. Novija istraživanja pokazala su da zobeno vlakno može znatno smanjiti količinu holesterola u krvi, pomoći u borbi bolesti srca, povišenog pritiska, preterane debljine, proširenih vena i hemoroida.
Protiv holesterola dnevno pojesti 100 grama zoba, čime se smanjuje količina holesterola u krvi za 15%.
Kaša: staviti pet kašika zobenih pahuljica u pola litre kipuće vode. Pustiti da kuva 2-5 minuta, zatim odmaći s vatre i pustiti da stoji dok ne upije svu vodu i nabubri. Posle toga, dodavati po želji različite sastojke - jogurt, med i slično. Kaša se može pripremati i sa kipućim mlekom.
Sredstvo za jačanje: jedan kg neoljuštenog zoba dobro se ispere i skuva u tri litre vode. Procediti i piti ovu tecnost, zaslađenu medom.
Kupke: kao obično, za njih se koristi cela zob i zobena slama. Pomažu kod umora, bolesti bubrega, kao i kod kožnih bolesti.
Zob u novije vreme zovu i «alternativna Viagra» jer deluje kao afrodizijak – odnosno pojačava rad testosterona u organizmu a samim tim je preporučuju za one koji imaju povećanu prostatu.

                         Ruska apoteka Niš ---- BILJNA APOTEKA NIŠ --- SUPER HRANA NIŠ - --  tel. +381641137793 --- "NATURA KUTAK" - - - ul. OBILIĆEV VENAC br. 20, Niš --- tel. +381665323446 - - - NAJVEĆI IZBOR ORGANSKIH PROIZVODA U SRBIJI---




Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA KUTAK 


JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446



Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 



Нема коментара:

Постави коментар