субота, 21. децембар 2013.

ЗАБОРАВЉЕНИ А ЈОШ УВЕК ЛЕКОВИТИ БОСИЉАК




     Босиљак 

највише je познат по својим кулинарским користима. Без обзира на укусе, о којима не треба расправљати, вероватно сте приметили да можете да  га додате у све . Италијани га после наших бакица користе највише.
Оно што се не зна је колико добре су разне друге лековите употребе. То је традиционални лек који се користи у различитим културама стотинама година за многе намене , поред кувања . Ово су  користи :

Генерално за Кување - сушени босиљак може се лако додати у практично било које јело . Босиљак се користи широм света у различитим кухиња са добрим разлогом . Он додаје дубину и укус који се не очекује од других биљака . Можете направити домаћу мешавину зачина  који укључује босиљак и додајте га у практично било шта .

Смиривање стомака - Сматра се да има смирујући ефекат на желудац и 1 / 2 кашичице сушеног или свежег босиљка потопите у води. Често може да  ублажи лоше варење и ствара осећај ситости.

Кашаљ и прехлада - суви лист може да помогне ублажавању кашља и прехладе кувањем чаја. Људи са овим проблемом могу да жваћу свеже лишће да смире кашаљ или могу направити умирујући чај од сушеног босиљка да помогн ублажити болест .

Традиционално напаривање за главобољу   пара од куваног осушеног босиљка  може да помогне да се ублажи главобоља . Додајте кашику осушеног босиљка на 2 шоље кључале воде у велики лонац . Пажљиво се нагињите над лонац , поклопите главу пешкиром и удишите пару минимум 5-10 минута док не почне да јењава главобоља . Бонус , добијате да миришете као хотелски СПА центар остатак дана !

Антибиотска својства : Према Моунтаин Росе биље : " Европски научници истражују коришћење уља босиљка  као третман за инфекције отпорне на антибиотике са Стапхилоцоццус , Ентероцоццус , Псеудомонас  "

Убода и уједа инсеката : Ако радите напољу или сте у природи па Вас уједе или убоде непознати инсект и немате ниједан лек  жвакање листа босиљка и примена тог сока на место уједа ће ублажити бол и извући отров. Трљање грана тера комарце и утпушта благотворне феромоне.

Инфекције уха : Према Моунтаин Росе биље : "етерично уље је антибактеријско , а капи уља босиљка могу Вас ослободити инфекције уха, најчешће у комбинацији са капима белог лука или сремуша.

Смањење шећера у крви : Постоје неки докази да  може помоћи поравнати ниво шећера у крви , ако се конзумира редовно и пије као сок или чај .

Стрес Смањење : Један травар предлаже додавање 2 шоље јаког чаја у топлу купку да помогне у смањењу стреса и олакша опуштање .


Нема коментара:

Постави коментар