недеља, 15. децембар 2013.

Začini Niš - NATURA KUTAK NIŠ -

          6 Začina koji čuvaju naše zdravlje

Cimet

Osim što ih koristimo da bi jela bila ukusnija, mnogobrojni začini mogu nam pomoći da ostanemo zdravi i tokom hladnih dana. Začini imaju blagotvorna svojstva, deluju antibakterijski i antiseptički, stimulišu imunološki sistem, a neki čak i zagrevaju organizam. Ovo su začini koji će nas sačuvati od bolesti i koje treba da koristimo tokom hladnih dana.
Ovo je jedna od najdelotvornijih biljaka. Jako je koristan za dijabetičare jer poboljšava aktivnost inzulina. Efikasan je kod popravljanja probave, podstiče znojenje i pomaže kod kašlja. Ovaj dodatak jelima ima antioksidativna, antiupalna i antibakterijska svojstva. Smanjuje rizik od nekih vrsta raka i snižava krvni pritisak, holesterol i masnoću.

 Ovaj proizvod možete kupiti u prodajnom objektu :

NATURA KUTAK 
NIŠ 
Ul. OBILIĆEV VENAC br. 20


Savetovalište!
Proizvode možete poručiti i pozivom na brojeve ili putem aplikacije Viber


NATURA


JELENA TASIĆ
☎️+381641137793

SALE
☎️+381665323446Klikom na link dobijate putokaz i mapu kako da nas nađete


Ovde 


NATURA KUTAK NIŠ OBILIĆEV VENAC 20 (Google mapa) 
Đumbir

Sveži đumbir vredan je izvor kalcijuma, bakra, mangana, magnezijuma, selena, cinka i gvoždja. Sadrži vitamine C i vitamine B grupe.
Ali, lekovito delovanje đumbir ne duguje toliko sadržaju mikronutrijenata koliko aktivnim sastojcima, prvenstveno gingerolima, koji se obiluju analgetskim, antipiretskim, antibakterijskim i antikancerogenim svojstvima.
Gingeroli imaju i snažna protivupalna svojstva. Đumbir je poznat po sposobnosti ublažavanja mučnina. Olakšava disanje, stimuliše imunološki sistem i potiče telo na znojenje, zbog čega je koristan za lečenje prehlade i gripa. Hladniji dani su idealno vreme za uživanje u jelima sa đumbirom i u čaju od ovog začina jer pomaže cirkulaciju i greje organizam.

Kurkuma

Ovaj moćni začin prava je riznica vitamina B6, B3, folne kiseline te minerala kalijuma, gvoždja i mangana. Takođe, dobar je izvor neprobavljivih prehrambenih vlakana, a sadrži i esencijalne omega-3 masne kiseline. Ipak, najveći adut kurkume je kurkumin, koji ima snažno protivupalno i antioksidativno delovanje. Pogoduje dijabetičarima jer povoljno deluje na inzulinsku rezistenciju. Povoljno deluje i na kardiovaskularni sisitem smanjujući nivo lošeg holesterola, istovremeno povisujući nivo dobrog holesterola. Kurkuma ima i antivirusna, antibakterijska, antimikotička i antikancerogena svojstva. Pogoduje i optimalnoj funkciji jetre povećavajući njenu sposobnost detoksikacije. Pošto je zimi i hrana koju unosimo teža, a zbog veće učestalosti virusnih bolesti raste potrošnja i lekova, ovo svojstvo kurkume može biti od velike koristi.

Bosiljak

Još su stari Grci bosiljak smatrali kraljem začina. Uloga bosiljka je značajna jer osim ukusa pomaže i probavu teže hrane. Otvara apetit, podstiče probavu, smiruje upalu sluznice želuca i creva. Pomaže kod nadutosti, vetrova i mučnina. Takođe, leči upale bubrega, a ženama pomaže i kod neredovnih menstruacija. Ekstrakt bosiljka snižava krvni pritisak jednako kao i lekovi i utiče na nivo proteina koji stežu krvne sudove.

Ruzmarin

Iglice ruzmarina pravi su izvor gvoždja, čiji nedostatak izaziva umor i anemiju. Bogat je karnosičkom kiselinom, čija je uloga signalizacija mozgu da se odbrani od slobodnih radikala. Ovaj zdravi začin smanjuje rizik od moždanog udara i Alchajmerove bolesti.

Origano

Bogat je mineralima poput niacina, beta-karotena i bakra, a sadrži i brojne druge hranjive supstance. Istraživanja pokazuju da je čak 42 puta bogatiji antioksidansima od jabuke, od borovnica je bolji četiri puta, a od narandže 12. Origano sadrži ruzmarinsku kiselinu koja je snažan antioksidans. Smanjuje rizik od raka, bolesti srca, preranog starenja i ateroskleroze, a ruzmarinska kiselina saveznik je i protiv alergijske astme. Origano je bogat antibakterijskim svojstvima koja uključuju ulje timol i karvakrol, koji zaustavljaju razvijanje brojnih bakterija.

Kim

Ovaj lekoviti začin podstiče rad želuca i žučne kese, poboljšava probavu i ublažava grčeve. Pospešuje izlučivanje mleka kod dojilja i uklanja loš zadah. Pošto stimuliše rad bubrega podstiče izlučivanje urina. Kim, takođe, pospešuje iskašljavanje i smiruje kašalj, zbog čega je pogodan kao pomoć u borbi protiv prehlade i gripa. U zimskim mjesecima od pomoći je i antiseptičko delovanje, odnosno sposobnost kima da zaustavi razmnožavanje mikroorganizma.

Нема коментара:

Постави коментар