недеља, 8. децембар 2013.

Храна богата магнезијумом

Храна богата магнезијумом



Магнезијум омогућава телу да апсорбује калцијум, али такође обавља преко  300 других функција  у организму. Овај есенцијални минерал чини  да наши нерви правилно комуницирају, наше тело одржава регулисану температуру (хомеостазу) и могу да обављају важне задатке као што су детоксикација,  снабдева нас са енергијом и чини здравијим зубе и кости. Свако треба да зна за намирнице са високим процентом магнезијума, као и симптоме недостатка магнезијума, обзиром на важност овог минерала, 


Магнезијум је не само користан у одржавању коштане снаге како старимо такође може да побољша симптоме ПМС (предменструални синдром), као и за жене у менопаузи. Магнезијум чак помаже телу да искористити витамин Б6 и смањује мигрене, снижава висок крвни притисак, помогне вам да се ослободите од опстипације.



 

Шта више, за магнезијум је доказано да може смањити абнормалне откуцаје срца и држати кардиоваскуларни систем у топ форми. Он такође може да помогне у лечењу дијабетеса типа 2, као и несанице и депресије.


Уз све ове предности, можда се питате - како да добијемо довољно магнезијума? Постоје многе намирнице које  снабдевају магнезијумом  тело у свом највећем природном облику. 


 Храна богата магнезијумом


1. пиринчане галете или интегрални пиринач  - Ову храну је тешко наћи,  јер је често нема у редовним продавницама, али  пириначане производе  вреди потражити у нашој продавници здраве хране ``НАТУРА КУТАК``. У само 100 грама ове здраве хране можете наћи 781 мг магнезијума.

2.. Сушено биље коријандер, жалфија, или босиљак  - У погледу густине, ове велике биљке не само да снабдевају тело са много микроелемената и другим минералима, оне су пуне са магнезијумом. Можете наћи око 690 мг по кашици. Додајте их као зачине и ове биљке на вашим омиљеним јелима ће направити магнезијум-магију.

3.. Тамна чоколада  -  Разлог више да се препустите  једној од  омиљених намирница?  Тамна чоколада или какао  је пун антиоксиданата и препуна магнезијумом. Само 100 грама тамне чоколаде нуди око 230 мг магнезијума.

4.. Тамни зелениш  - Кељ, спанаћ, нараџе, блитва, и било које тамно лиснато поврће, укључујући зелене репе и маслачак. Зелениш ће снабдевати тело високим нивоом магнезијума. 1 шоља куваног спанаћа  на пример, ће садржати 157 мг.

5.. Интегралне житарице  - браон пиринач, киноа,  јечам, зоб цела зрна, и  пшеница ће садржати висок ниво магнезијума. Једна шоља куваног браон пиринач, на пример, садржи око 86 мг.

6.. Пасуљ и сочиво  -  грашак, сочиво, пасуљ и друге врсте махунарки су одличан извор магнезијума.  Пасуљ може обезбедити до 150 мг по једној шољи.

7.. Авокадо  - Не само да је ова храна пуна здравих масти, то је такође одличан извор магнезијума. Само један авокадо од пристојне величине ће обезбедити више од 60 мг магнезијума.

8.. Млекара  - Морате бити опрезни са неким јогуртима и сиревима јер произвођачи хране воле да их напуне са хормонима и шећером, али обичног незаслађеног јогурта и сирева никад доста. Непастеризовани производи ће обезбедити гомилу магнезијума без загађивања вашег тела. 


Нема коментара:

Постави коментар